Последни новини
Home / Законът / ВСС реши да има коледни премии и тази година

ВСС реши да има коледни премии и тази година

Defakto.bg

Пленумът на ВС реши да има коледни премии за магистрати и служители в края на годината. Те, както и преди, ще са различни за „обикновените“ съдилища и прокуратурати и за специализираните структури.

Неравенството бе заложено в Закона за съдебната власт, където изрично бе записано, че в специализираните съдилища и прокуратури получават допълнителни възнаграждения до 6 заплати годишно. За останалите размер не е указан, а пор правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на „обикновените“ магистрати и служители се полагат до 4 заплати годишно, в които влизат и парите за ранг. ВСС задава рамката, то ест максималния допустим размер, а конкретните премии на конкретните магистрати и служители се определят от админитративните ръководители.

Миналата година определените премии бяха до една заплата плюс парите за ранг за „обикновените“ съдилища и прокуратури и до три заплати плюс парите за ранг – за специализираните структури.

А след излизането на първия доклад на ЕК за върховенството на правото, съветът се ангажира да промени правилата за допълнителните възнаграждения така, че да се сведе до минимум субективизма на преките ръководители.

Днес размерите изобщо не бяха назовани и разисквани. По информация на lex.bg коледните премии тази година ще са до една и половина основна заплата плюс ранг за „обикновените“ магистрати и служители и до три заплати плюс ранг за специализираните съдилища и прокуратури.

Отделно Пленумът възложи на бюджетната комисия на ВСС да определи размера на коледните премии за членовете на самия съвет, „тримата големи“, директора на националното следствие, главния инспектор и директора на НИП.

В същото време с писмо финансовият министър не е съгласувал решението за премиите, които обичайно се изплащат от „спестеното“ от съдебния бюджет, тъй като има неизпълнение на приходната част и точните разчети ще са готови през декември.

Лозан Панов обяви, че на този фон за него решението за премиите днес е преждевременно. Той, Атанаса Дишева и Олга Керелска гласуваха „против“.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.