Последни новини
Home / Законът / Изненада! Парламентът прие ветото на президента върху скандалната поправка в НК за „споделеното пътуване“(обновена)

Изненада! Парламентът прие ветото на президента върху скандалната поправка в НК за „споделеното пътуване“(обновена)

Defakto.bg

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев за криминализирането на нерегламентирания превоз. Това стана с подкрепата на БСП ,“Обединени патриоти“, „Воля“ и независими депутати. ДПС не беше в пленарната зала.  Единствено ГЕРБ подкрепи отново текстове, които въведоха тежка наказателна отговорност за  нерегламентиран превоз, популярен като “ споделено пътуване“. Предстои парламенът или да преработи промените или да се откажа от тях.

Това е едва второто вето на държавния глава, което получава подкрепа в парламента. Първият пробив бе през март 2020 г., когато депутатите подкрепиха искането на Радев да бъдат повторно обсъдени отделни разпоредби на закона за извънредното положение.

Кодексът за търговското корабоплаване е върнат абсолютно основателно и с абсолютно валидни аргументи от президента, заяви Георги Свиленски от БСП  по време на дебата.  Той призова юристите за вземат отношение по ветото и отбеляза, че разпоредбите,  които въздигат нарушения в престъпления, са законово несъстоятелни.  „Отхвърлете този законопроекта и заедно, ако трябва съвместно заседание с Правна комисия, да намерим правилния подход. Да не на накажем хората, които извършват така нареченото споделено пътуване, които попадат под ударате на този закон,  допълни Свиленски.

Напомни и друго:  „За последните пет-шест-седем години имаме трима директори на ДАИ арестувани с пари в чекмеджетата, с пари в гардероба, както на премиера снимките„, коментира той.   По думите му има над 40 инспектори от ДАИ арестувани. „Няма как, колкото и да променяте Наказателния кодекс за тези, които извършват нерегламентиран превоз, да промените ситуацията, когато тези, които трябва да проверяват, са корумпирани„, посочи Свиленски.

На 28 октомври т.г. депутатите на мнозинството,  приеха, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение става престъпление и  ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство.  Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глоба от 5 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Иглика Събева, която и днес единствена ги подкрепи,  наричайки мотивите на президента  “ общи“ „бланкетни“ и „неясни“.

Гласуваните изменения предизвикаха остри дебати в обществото и юридическата общност.   Промяната в НК бе извършена без обществено обсъждане между първо и второ четене на Кодекса на търговското корабоплаване – без оценка от  правната комисия и противно на законодателния  ред  чрез закон, който няма нищо общо с „поправяния.  „След месеци на бездействие промените в Наказателния кодекс се приемат с друг закон, който не е свързан по никакъв начин с техния предмет. Да се компенсира това бездействие, като се приемат разпоредби, които оставят съмнение в тяхната прецизност, но въвеждат наказателна отговорност, е недопустимо“, написа в  мотивите за ветото на президентът.

Радев  се обяви и срещу дублиране на отговорности с различна тежест за едно и също изпълнително деяние.

Когато  едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред“, посочи в мотивите за ветото президентът.  От гласуваните текстове не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение, посочи още президнтът.

Промените в закони между първо и второ четене, без обществено обсъждане и оценка на риска, заслужи критика в  доклада на Европейската комисия за върховенството на закона у нас.  Вчера транспортната комисия отхвърли ветото на държавния глава.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Много приятна изненада!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.