Последни новини
Home / Законът / Правосъдие за всеки: Прокуратурата няма законодателна инициатива, но скандално й възлагат да пише закони

Правосъдие за всеки: Прокуратурата няма законодателна инициатива, но скандално й възлагат да пише закони

Defakto.bg
Адвокат Велислав Величков

От Инициативата „Правосъдие за всеки“ предупреждават, че предложението на правителството прокуратурата да разработи законопроекти за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс е опасна тенденция в нарушение на принципа за разделение на властите.

Ако главният прокурор заяви, че не одобрява твърдото разделение на властите, то сега правителството показа, че въобще не го разбира„, каза пред БНР Велислав Величков от организацията.

Да предложиш този, който изпълнява закона и който трябва да осигури приложението на правото, е много опасна тенденция, тъй като това би обслужило обвинителната страна в процеса, но не би помогнало за раздаване на правосъдие“, коментира той

По думите му, тъй като прокуратурата няма законодателна инициатива, тя ще предложи на депутатите законовите промени, а „те като пощенска кутия“ ще ги внесат в парламента.

Видяхме как прокуратурата си представя наказателния процес, ако тя пише промените в процесуалния закон – с ограничаване на доказателствената тежест, с приемане на противоречиви и взаимоизключващи се дори доказателства, посочи още Величков.

Препоръките в правителствения документ прехвърлят задачи на законодателната и изпълнителната власт върху органи, които формално стоят извън тях – като КПКОНПИ и прокуратурата в съдебната власт, смята Велислав Величков.  Според него „в един момент прокуратурата започва да замества парламента в парламентарна република, бидейки в съдебната власт, което е изключително скандално“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.