Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира за починалите пациенти, чакали на тротоара в тежко състояние за прием в пловдивска болница

Прокуратурата се самосезира за починалите пациенти, чакали на тротоара в тежко състояние за прием в пловдивска болница

Defakto.bg

Районна прокуратура  – Пловдив се е самосезирала и разпоредила проверка  за двамата починали пациенти „пред пловдивска болница„, съобщиха оттам.   По-рано стана известно, че двамата  мъже са починали в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.  Шокиращо видео показва  как преди това болните чакат за настаняване пред сградата, единият – на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбите.  Това предизвика напрежение и вълна от бурни реакции в социалните мрежи, заради което тази сутрин беше даден извънреден брифинг от ръководството на лечебното заведение.

Мъжът седнал на тротоара пред отделението по алергология, с кислородна маска на устата е Господин Господинов от село Брестник, а до него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев.  Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката.  Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на Университетската болница. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка. Срокът за приключване на проверката е 15 дни, съобщава пресслужбата на Апелативна прокуратура- Пловдив.

Нещастно съвпадение на факти – така ръководството на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив обяснява пред медиите скандалните  кадри на двама пациенти в тежко състояние, които чакат на стълбите и тротоара някой да ги отведе в новосформираното отделение за COVID-19 в града.

Двамата пациенти са били част от общо шестима души, преместени в новото отделение във въпросния ден, обяснява пред пресата управителят на болницата професор Карен  Джамбазов.  Тримата от първия курс са настанени, след което идва ред на хората от втория курс.  Единият от тях е бил в по-леко състояние и успял сам да се качи до третия етаж. Другите двама остават да чакат лекари, санитари и шофьорът на линейката да ги вдигнат на ръце, защото стълбите не са по силите им, а асансьор в сградата няма – отделението е на три етажа, като най-тежките случаи са на първия етаж.

От болницата казват,  че  хората са чакали „30-40 минути“, но твърдят, позовавайки се на шофьора, че Господин Господинов е бил през повечето време в линейката, която е била оборудвана с кислород. „Практически са чакали от отделението на третия етаж да слязат и да качат пациента на ръце на третия етаж. Това не е практика – да чакат на тротоара, били са предварително уточнени, че ще бъдат преведени, уговорено е с началника на клиниката и е трябвало да се направи организация, но това отделение работи от 2-3 дни, затова логистиката не е била на ниво“, обяснява Джамбазов.

Болничното ръководство потвърждава,  че  липсата на кадрите е огромен проблем – има  болни, има хора, които напускат, има лекари на повече от 70 г. „Не се фокусирайте върху тези 40 минути, защото тези лекари през това време са работили за други болни“, призова шефът на „Св. Георги“.

За за конкретните лица  – лекари, санитари, медицински сестри, които са участвали в прехвърлянето на болните, тепърва ще се изясни ясно кои са и как са действали. Събират се писмените им обяснения. Болницата ще докладва и на прокуратурата, казаха на брифинга от ръководството.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.