Последни новини
Home / Актуално / Софийският районен съд призна за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев

Софийският районен съд призна за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев

Defakto.bg
Не е имало никакви данни за съпричастност към твърдяното престъпление
Задържането на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев на 9 юли е било незаконно. Това реши Софийският районен съд и отмени заповедта за 24 часа полицейски арест.
 Забележителни са мотивите на съдия Петя Данаилова – задържането е било постановено в нарушение на Закона за МВР, защото липсват каквито и да било конкретни данни, сочещи Милушев да е извършил престъпление или да е бил съпричастен към него. В случая – няма и намек за обосновано предположение за причастност на съветника на Румен Радев към твърдяното в заповедта разгласяване на държавна тайна (чл. 357 НК).
Това е една от развръзките по демонстративната акция с нахлуването на „Дондуков“ -2 на спецпрокурори, военни обвинители и служители на Бюрото за защита към главния прокурор, след която съветникът Милушев и президентският секретар Пламен Узунов бяха задържани.  Обвинения получиха на следващия ден, а прокуратурата им определи гаранции.  Именно десантът на 9 юли отприщи над 100-дневния граждански протест.
През октомври, по повод предложените от ЕНП поправки в резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в България и изричното настояване в нея да се включат „замесените в криминални действия президентски съветници“, проверка на Де факто установи липсващ развой в производствата срещу Милушев и Узунов. Цитирахме и заведените от съветника по сигурността дела.
Едното от тях – срещу заповедта за задържането му, е с първи финал в СРС. Решението на столичния районен съд не е окончателно, може да бъде обжалвано пред АССГ. Но е говорящо.
Заповедта за принудителната административна мярка „задържане за срок до 24 часа“ е издадена от началник група в сектор на СДВР. А като основание са посочени „данни за извършено престъпление по чл. 357 НК“ по разследване на столичната военноокръжна прокуратура. И дотам. Факти, данни, дори бегла конкретика за криминалния „размах“ на съветника няма. Всъщност, нищо няма.
За това пък в докладна съставителят на заповедта посочил, че арестът на Милушев е бил разпореден устно от прокурор преди влизането им в кабинета му на „Дондуков“ -2.  За това е свидетелствал пред съда и участвал в акцията полицай.
Сиреч решението да се щракнат белезниците на президентския кадър  изобщо не е зависело от резултатите от претърсването, било е предизвестено.
 „Отразяването, че задържането е във връзка с конкретно производство за престъпление по чл. 357 НК не обвързва съждение за налични данни Илия Милушев да е съпричастен към извършването му. В заповедта трябва да е посочено не само правното основание, но и конкретни фактически обстоятелства. В случая в обжалваната заповед липсват обективирани каквито и да било факти и обстоятелства за наличието на конкретни и обективни данни, сочещи на обосновано предположение, че лицето, спрямо което е постановено задържането, е извършило или е съпричастно към извършването на престъпление по чл. 357 НК„, категоричен е съдът.
Нещо повече – безспорно е установено, че в края на юни Милушев три пъти е бил разпитван по делото на военната прокуратура и се е отзовавал на всички изпратени му призовки, като свидетел. Тоест процесуалното му поведение е било безупречно и очевидно нищо не е налагало да бъде задържан, като принудителна административна мярка по Закона за МВР.
Всъщност, на 10 юли президенският съветник вече бе обвинен за друго – не че е издал тайни, а че подбудил бивш разузнавач да му предостави документи с гриф, които той щял да предаде на президента Радев, с цел „причиняване на вреда на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“Атанас Атанасов“, най-вече като се поставят под съмнение ръководните му качества.

Тази конструкция оставяме без коментар. И по нея тепърва ще се произнася съд, ако това дело изобщо стигне до съда.

Историята не е приключила. Чакаме продълженията.

About Елена Енчева

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Един коментар

  1. Никифор Илиев

    Свинщина по етажите на властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.