Последни новини
Home / Законът / Без дебати, единодушно и окончателно НС въведе абсолютна десетгодишна давност за задължения на физически лица

Без дебати, единодушно и окончателно НС въведе абсолютна десетгодишна давност за задължения на физически лица

Defakto.bg

Без дебати, единодушно и окончателно, парламентът въведе абсолютна десетгодишна давност за паричните задължения на физически лица.

Допълненията са в Закона за задълженията и договорите, в който се записва нов чл. 112. Като за второ четене правната комисия на НС допълни текстовете, предложени от Обединени патриоти и ГЕРБ, въвеждайки изключения и уточнения. Тогава Емил Радев от Европейския парламент (ГЕРБ/ЕНП) обяви за изрична препоръка на Комисията по петициите на ЕП да се премахне „вечният длъжник“ в България.

Преди ден Висшият адвокатски съвет прикани проектът да бъде оттеглен и да не се приема, защото той не решава проблемите с „вечния длъжник“, а създава нови.

В крайна сметка окончателно новият чл. 112 ЗЗД обявява, че:

С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен когато вземането е отсрочено или разсрочено.

Нормата не се прилага за физически лица при упражняването на търговска дейност като ЕТ, при непозволено увреждане, неоснователно обогатяване, издръжка, обезщетения по КТ. 

За давността се прилагат чл. 115 и чл. 118 ЗЗД.

А това означава, че давност не тече:

а) между деца и родители, докато последните упражняват родителски права;
б) между намиращи се под настойничество или попечителство и техните настойници или попечители, докато трае настойничеството или попечителството;
в) между съпрузи;
г) за вземанията на лица, чието имущество по закон или по разпореждане на съда е под управление, срещу управителя, докато трае управлението;
д) за вземанията за обезщетение на юридически лица срещу техните управители, докато последните са на служба;
е) за вземанията на ненавършили пълнолетие и на поставени под запрещение лица за времето, през което нямат назначен законен представител или попечител, и 6 месеца след назначаването на такъв или след прекратяването на недееспособността;
ж) докато трае съдебният процес относно вземането.
Чл. 118 ЗЗД регламентира, че „ако длъжникът изпълни задължението си след изтичането на давността, той няма право да иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че давността е изтекла“.

За заварените случаи се въвеждат три хипотези.

  • за заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо (случаите, когато няма заведени искови производства и изпълнителни дела).
  • при висящо изпълнително производство – от деня на образуването му,
  • а когато такова не е образувано – от деня на влизане в сила на акта, с който е признато вземането.

Промените в ЗЗД влизат в сила в 3-месечен срок от обнародването им в „Държавен вестник“.

„Това не е закон, който да позволи на длъжника да не си връща никога кредитите, напротив. Той гарантира възможността на кредитора да си прибере задълженията с различни способи и поставя един разумен срок, в който да тече това изпълнение. Този разумен срок е 10 години, като от тези 10 години ние изключваме времето за съдебни дела, тъй като знаем, че в нашата съдебна система понякога има парадоксално дълги дела“, обяви Искрен Веселинов (Обединени патриоти, ВМРО).

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.