Последни новини
Home / Законът / Димитър Франтишек Петров вече не иска да е шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Димитър Франтишек Петров вече не иска да е шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Defakto.bg

Броени дни преди изслушването му от ВСС за нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров е депозирал “отказ от участие”. Той бе единствен кандидат за поста.

Изслушването в Прокурорската колегия трябваше да е идната сряда, на 25 ноември. Отказът на претендента е от 19 ноември и е отбелязан в публикувания дневен ред.

Димитър Франтишек Петров една година бе начело на Специализираната прокуратура, като наследи на поста Иван Гешев. На 13 май тази година обаче той изненадващо подаде оставка от този пост. Два месеца по-късно, през юли, кандидатства за ръководител на АСП. Междувременно бе забелязан в акцията по претърсването у адвоката Славчо Велков, обвинен за част от “групата на Божков”. Името на прокурора фигурираше и в разследването “Осемте джуджета” на Антикорупционния фонд. В момента той е редови обвинител в спецпрокуратурата.

Защо сега Петров се оттегля не е известно. Известно е обаче, че апелативната спецструктура е без титулярен началник от оставката на Даниела Попова от пролетта на 2018 г. насам. Оттогава бяха проведени няколко процедури за избор, приключили безславно. В първата от тях също имаше оттегляне на сочения фаворит в надпреварата Емилия Русинова, тогава градски прокурор на София.

В момента и.ф. шеф на Апелативната специализирана прокуратура е Даниела Ангелова-Осоговска.

Проблемна откъм титуляри е и Специализираната прокуратура, за където се случи да няма и кандидати. За последно доументи за поста подаде Валентина Маджарова, зам.-шеф на СП.

About De Fakto

Проверете също

Мая Кончарска е новият председател на РС – Кнежа

Единодушно, с 9 “за” Мая Кончарска бе избрана за председател на Районен съд – Кнежа. …

На извънредно заседание парламентът обсъжда парите на Здравната каса, ДОО и държавния бюджет

 Очакваният дефицит през 2021 г. е близо 5 млрд. лв. На извънредно заседание  предстои второто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.