Последни новини
Home / Законът / Манолова призова президента Радев за вето върху бързите кредити и бонусите на чиновниците

Манолова призова президента Радев за вето върху бързите кредити и бонусите на чиновниците

Defakto.bg

 

При дълг от 1000 лв., гражданите вече ще връщат поне 4000 лв., това е грабеж, каза Манолова

 Президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за ДДС, с които неустойката по бързите кредити може да бъде два пъти колкото дължимата сума и с които се дава право на държавните служители да участват в бордове и да получават бонуси за това.  За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във „Фейсбук“.

Със скандални текстове в Закона за ДДС депутатите узакониха грабежа от фирмите за бързи кредит, коментира тя, добавяйки, че: “ Това е издевателство над хората„.

Пояснява, че така се дава възможност фирмите за бързи кредити да искат неустойка за неизпълнение на задълженията, която да е два пъти размера на дълга. Тоест, ако дългът е 1000 лв., ще е законно да поискат 3000 лв., заедно с 50% годишен процент за разходите – 3500 лв. Заедно с таксите, начислени от фирмите за бързи кредити, за извънсъдебно събиране и тормоз по телефона, дългът ще стане 4000 лв., заяви  Манолова.

Депутатите се погрижиха за фирмите за бързи кредити и за колекторите по скандален начин за приемане на лобистки текстове – без обществено обсъждане, на тъмно, чрез  преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, внесени между първо и второ четене, категорична е тя.

Президентът да наложи вето и върху промените в Закона за ДДС, които позволяват на държавните служители да получават бонуси в размер на хиляди левове, като участват в бордовете на държавни и общински дружества, допълни Манолова.

Ако депутатите приемат окончателно тези промени в Закона за ДДС и след вето от президента, от „Изправи се.БГ“ ще отменим тези текстове след парламентарните избори, заяви още председателят на „Изправи се.БГ“.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.