Последни новини
Home / Актуално / Екимджиев: Г- н Джамбазки е пропуснал лекции за „неизбежната отбрана“, бомбички срещу протестиращи са тежко хулиганство

Екимджиев: Г- н Джамбазки е пропуснал лекции за „неизбежната отбрана“, бомбички срещу протестиращи са тежко хулиганство

Defakto.bg

За случая в Пловдив, може да отговаря не само болницата, но и държавата

За съжаление г-н Джамбазки е пропуснал важни лекции от преподаването по право и не е разбрал какво  означава  неизбежна отбрана,  това заяви в предаването „Всяка неделя“ на  БТВ адвокат Михаил Екимджиев. Повод за коментара му стана  оправданието със „самозащита“ на евродепутата Ангел  Джамбазки, след като бе заснет да хвърля бомбички срещу  протестиращи.

„Аз съм дълбоко респектиран от факта, че г-н Джамбазки е учил 10 години право, за да избегне казармата, но от обяснението му в интервю пред  Хекимян си дадох сметка,  че най – вероятно не е внимавал, когато е преподаван  института на неизбежната отрана“, отбеляза Екимджиев.  Той обясни, че неизбежна отбрана има тогава, когато държавата чрез своите органи, които упражнят монопола на силата и държавна  принуда,  не може да се намеси и да защити нападнати граждани или централи.   „Има и когато ви нападнат на непосредствено на улицата и  в дома ви,  и вие нямате време да и възможност да потърсите съдействие от полицията„, добави  Екимджиев.

„В случая ние видяхме  плътен кордон от полицаи на входа на централата на ВМРО, а г-н Джамбазки беше пет етажа по-горе, така че категорично не може да се говори за неизбежна отбрана“, в съкратен  вариант адвокатът онагледи  признаците на класическия институт на неизбежната отбрана в Наказателния кодекс.    Определи, че поведението на Джамбаски напомня тежката квалификация за хулиганство, извършено  с особен цинизъм и дързост.

В понеделник вечерта се стигна до напрежение пред централата на ВМРО. От разпространено по-късно видео се видя, Ангел Джамбазки  хвърля пиратки и залива с вода от маркуч демонстрантите.  Най-напред от партията му обявиха,  че Джамбазки „дори не е бил в сградата“, но когато бяха разпространени кадри от видеото, обяснението се смени с опорката, че  става дума за самозащита.  Това доведе до сериозно възмущение, че политик си позволява да действа по подобен начин. Румен Петков, като председател на АБВ,  сезира прокуратурата за грубата хулиганска проява на евродепутата, с която е застрашил живота и здравето на протестиращите

От „Отровното трио“  изпратиха  имейли, кадри и снимки от действията на Джамбазки до всички евродепутати,  като посочиха: „Уважаеми евродепутати, в приложеното видео можете да видите как вашият колега Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти хвърля бомбички по протестиращите под прозореца на партията, която представлява, както и ги залива с вода от маркуч. Случката е от 16.11.2020. Този човек понякога работи с Вас. Той е част от управляващите в България! Извинявайте, няма да повторим грешката„..

Според адвокат Михаил Екимджиев прокуратурата не трябва да си затваря очите, защото са налице  всички признаци на тежко хулиганство.

Защо главният прокурор не прояви същият ентусиазъм и активност, както когато нахлу в президентството заедно със служители от  Бюрото за защита, попита Екимджиев.  Допълни, че е  изключително интересно какъв  е характера и презназначението на тези бомби в централата на ВМРО.  На мен те ми напомнят бомбите, които бяха хвърляни  срещу полицатие на онези митинтги. И от друга страна за прокурорите  не са тайна топлите връзки между някои партийни централи и футболните агитки, каза той.  Има много теми за разследване по случая, заключи адвокат Екимджиев и напомни, че  като евродепут на Джамбаски би  трябвало да му се поиска имунитета,  за да не му се размине, както когато бе хванат да шофира с алкохол.

Държавата може да бъде съдена за това, че не е предприела всички мерки за запазване на живота на болни хора,  коментира още адвокат Михаил Екимджиев по повод двамата мъже с коронавирус, които загубиха си живота си, оставени на стълбите пред пловдивската болница “ Свети Георги“.

Притеснително е, че 24 часа след като ръководството на болницата обяви, че това е резултат на логистични проблеми, после много бързо се оказа, че има наказани. Това ме кара да мисля, че се прилага онзи механизъм, при който отговорността се прехвърля от горе на долу„.

Според адвоката прокуратурата трябва да направи своя проверка, но допусна, че за местните прокурори би било удобно да сведат проблема в същия кръг –  шофьора на линейката и няколко души около него, вместо да търсят организационните и координационни проблеми.   Ръководството на болницата обяви, че  седем служители на пловдивската болница имат вина за скандалния случай.

Ако те се следвали протокол, установен от Областен щаб, от Министерството на здравеопазването, тогава би могла да отговаря не само болницата, но и държавата.  Държавата може да бъде съдена за това, че не е предприела всички мерки за запазване на живота на тези хора и те са били подложени на унизително третиране„,  заяви адвокат  Михаил Екимджиев.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.