Последни новини
Home / Законът / За първи път адвокатурата празнува двойния си професионален празник дигитално

За първи път адвокатурата празнува двойния си професионален празник дигитално

Defakto.bg

На 22 ноември 2020 г. българската адвокатура отбеляза  двоен празник.  Освен професионалния празник, тази година се навършиха и  95 години от приемането на Закона за адвокатите от 1925 г., с който е създаден Висшия адвокатски съвет.   За първи път заради усложнената епидемична обстановка,  Висшият адвокатски съвет реши празникът бе  отбелязан изцяло дигитално.

“Ще трябва да се научим да работим в нова среда – дистанцирани и дигитални, без от това да пострада доверието и уважението между адвокат и клиент и правото на справедлив процес”, отбелязва в приветственото си слово Ралица Негенцова, председател на ВАдвС.

Тя подчертава, че адвокатите гледат на честването на тази бележита годишнина не толкова като на израз на зачитане на приноса на българската адвокатура за развитието на правото, колкото като зачитане на самото право при упражняването на високо отговорната и благородна професия.

“Българската адвокатура трябва да бъде обединена, за да може да даде отпор на предизвикателствата на нашето време. Живеем в трудно време, не само за нас и професията ни, а за цялото човечество. С още по-голяма сигурност можем да заявим, че е време да намерим общото, да загърбим дребнавите различия и личните амбиции в името на общото благо и преодоляването на задаващата се глобална криза”, се казва в приветственото слово.

Пред адвокатурата стоят на дневен ред важни въпроси, свързани с електронното правосъдие, все по-активното утвърждаване на адвокатурата като гарант за върховенство на правото чрез вменените й конституционни правомощия за сезиране на Конституционния съд, както и най-важната й обща функция – да подпомага гражданите в защитата на техните правата и законни интереси, които също се развиват в една все по-динамична среда.

На сайта на Висишя адвоктаски съвет са поместени и факсимилета от поздравителните адреси от Президента Румен Радев, Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Премиера Бойко Борисов, Председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, Председателя на Комисията по правни въпроси в НС Анна Александрова, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, Омбудсмана Диана Ковачева.

Цялото слово може да откриете на сайта на Висшия адвокатски съвет(https://www.vas.bg/bg/c/95 )

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.