Последни новини
Home / Законът / Още съдилища отлагат откритите заседания, ОС-Ямбол с правила за работа с медиите при пандемия (допълнена)

Още съдилища отлагат откритите заседания, ОС-Ямбол с правила за работа с медиите при пандемия (допълнена)

Defakto.bg

Нови съдилища в Софийско няма да провеждат открити съдебни заседания до края на месеца като мярка срещу разпространението на Ковид-19. Това вече бе разпоредено от председателите на районния и окръжния съдилища в Перник,

Мярката вече е валидна и за Районен съд – Радомир – със заповед на председателя Росен Александров не се провеждат открити съдебни заседания от 13 до 30 ноември включително, с изключение на неотложните. Отложените дела да се отсрочат за друга дата, когато нормалното им разглеждане ще е възможно и страните да се уведомят по имейл или по телефона, като едновременно с това е призоват и за следващото заседание.

Със заповед на председателя на Районен съд – Брезник Веселин Хайдушки там също не се провеждат открити заседания от 13 до 27 ноември включително.

Изцяло са преустановени публичните заседания, с изключение на неотложните, в Благоевградско. В Районен съд-Петрич също няма да се провеждат открити заседания до 4 декември включително, става ясно от заповед на председателя Атанас Камбуров. Преди това мярката бе взета в ОС и РС в Благоевград, както и в Гоце Делчев, Разлог, Сандански.

В област Добрич в Районен съд – Тервел със заповед на и.ф. председателя Ганчо Драганов не се провеждат открити съдебни заседания от 13 до 30 ноември, без неотложните дела.

Със заповед на и.ф. председателя на Районен съд – Каварна Живко Георгиев  от 23 ноември до 4 декември включително няма да има открити съдебни заседания, с изключение на делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

В Хасковско в Районен съд – Харманли със заповед на и.ф. председателя Минка Китова насрочените от 17 ноември до 31 декември дела, по които се очаква струпване на повече хора в едно заседание – с трима и повече страни, свидетели, вещи лица, преводачи и др. се отсрочват за догодина, освен ако не попадат в каталога на неотложните – мерки за неотклонение, дела по дежурство и такива, за които по закон де предвижда разглеждане в срок, по-кратък от един месец.

В Районен съд – Ивайловград със заповед на председателя Живко Янков няма да се провеждат открити заседания от 23 до 27 ноември включително.

В РС-Тутракан със заповед на председателя Георги Георгиев се отлага разглеждането на всички дела, насрочени до 30 ноември, с изключение на неотложните.

Със заповед на и.ф. председателя на Районен съд Габрово Пламен Денев до 4 декември включително се преустановява разглеждането на всички видове граждански и наказателни дела, които изискват задължително участие на прокурор и провеждане на публично заседание с изключение на неотложните.

Дотук мярката вече е в ход също в РС-Хасково, в районния и окръжния съд във Велико Търново, в Специализирания съд – като препоръка на ръоводителя. Сред първите преустановили откритите заседания бе РС-Провадия.

А междувремено със заповед на председателя на Окръжен съд – Ямбол Васил Петков са утвърдени правила за работата на съда с медиите по време на пандемия. От ВСС отбелязват, че регламентът отговаря на много от въпросите, възникващи при работата на магистратите в условията на Ковид-19.

Подобни мерки са в ход и в някои от столичните съдилища – първи бе СГС, където дадоха старт на добрата практика за излъчване на заседание в реално време, чрез стрийм.

Из правилата на ОС-Ямбол

  1. При дела със значителен обществен и/или медиен интерес и по решение на съдебния състав, в съдебните зали се допускат журналисти след разрешение, при стриктно спазване на указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на заболяването, както и на настоящите Правила и мерки за работа на Окръжен съд – Ямбол в условията на пандемия.
  2. В случаите, при които присъствието на журналисти в залата е невъзможно, но има интерес към съответното дело, се използват всички възможни електронни средства за информиране, но при условията на стриктно спазване на указанията на здравните органи като например, създаване на аудио и/или видеозапис от съдебното заседание, който да се предоставя на медии и журналисти.
  3. При невъзможност от прилагане на някои от посочените в настоящите правила мерки, по дела със значителен обществен и/или медиен интерес, съдебният протокол от проведено заседание се обявява на интернет-страницата на Окръжен съд – Ямбол, незабавно след подписването му.
  4. Служителят „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд – Ямбол подготвя справки за делата, по които медии и журналисти заявяват интерес, като комуникацията се осъществява по телефона или по електронен път.
  5. Служителят „Връзки с обществеността“ предоставя на журналистите актуален телефон за постоянна връзка и електронен адрес за кореспонденция, както и използва всички възможни електронни средства за комуникация.
  6. Председателят на Окръжен съд – Ямбол, заедно със служителителя „Връзки с обществеността“ организира при необходимост, кампании за информиране на обществото по електронен път и при използване на всички възможни електронни начини за комуникация, например: начинът на поетапно нормализиране на работата на съдилищата; движението на делата, което ще се случва по-бавно от обичайното, предвид натрупаната работа и съобразяване със задължителните предписания за безопасност; намаленият състав; необходимото по-дълго време за провеждане на съдебно заседание; комуникацията със съда; взаимната необходимост от разбиране и търпение с цел запазване живота и здравето на всички – медии, граждани, адвокати, вещи лица, съдебни заседатели, магистрати и съдебни служители и други.
  7. Видеозаписи и фотографии в съдебната зала, по време на съдебно заседание,  се правят само с разрешение на председателя на състава, разглеждащ делото, към което има проявен интерес и със съгласието на страните – участници и при спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки. Снима се след влизане на съдебния състав в заседателната зала толкова време, колкото е разрешил съдията, като се спазва стриктно чл.32 ал.2 от Конституцията на Република България – „никой не може да бъде фотографиран и филмиран без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие“.

На снимката: Окръжен съд-Ямбол

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.