Последни новини
Home / Законът / Предложение: Медицински орган да изпраща съобщенията за смърт в общината, ако близките са на лечение или под карантина

Предложение: Медицински орган да изпраща съобщенията за смърт в общината, ако близките са на лечение или под карантина

Defakto.bg

Медицински орган да  изпраща съобщенията за смърт в общината, когато близките на починалия са под карантина или на лечение в болница. Такава поправка между първо и второ четене в Закона за здравето предлагат Александър Ненков( ГЕРБ) и Искрен Веселинов ( Обединени патриоти) .

Когато близките на починалия са поставени под карантина или задължителна изолация, или са на лечение в лечебно заведение, компетентното медицинско лице, издало съобщението за смърт, го изпраща незабавно на длъжностното лице по гражданското състояние в общинската администрация за съставяне на акт за смърт“, пише в предложението.  Промяната е заложена в преходните и заключителни разпоредби, които препращат към Закона за гражданска регистрация.

Съобщението за смърт трябва да се изпрати в общинската администрация до 48 часа, след като съответния човек е починал. Най-често то се дава на близките. Поради епидемията обаче са зачестили случаите, в които те са в карантина или в болница и не могат да предоставят съобщението в този срок,  мотивират се депутатите.  За да се избегне съдебната процедура за съставяне на акт  за смърт в сегашната тежка ситгуация,  те предлагат именно  медицинското лице, издало съобщението за смърт да го изпраща незабавно в общинската администрация за съставяне на акт.

„Съобщението за смърт най-често се дава на близките на починалия, които трябва да го представят на длъжностното лице по гражданското състояние. Поради епидемията, свързана с COVID-19, зачестиха случаите, в които близките на починали лица са в невъзможност (поставени са под карантина, задължителна изолация или са на лечение в лечебно заведение) да представят в 48часовия срок съобщението за смърт в съответната общинска администрация. С цел избягване на съдебна процедура за съставяне на акт за смърт в тази тежка ситуация за близките на починалия и допълнително забавяне извършването на погребение, предлагам промени в чл. 55 от ЗГР, с които в закона се регламентират следваните задължителни действия от страна на медицинското лице, съставило съобщението за смърт„, пише в  мотивите.

Миналата седмица парламентът прие промени в Закона за здравето, според които Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение- е-mail или sms. Посочената цел е да бъде облекчена  работата на здравните инспекции в постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Гласувано бе също, че при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка,  министърът на здравеопазването може да забранява износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг.  По този въпрос  прокуратурата разпореди на МЗ проверка има ли износ или задържане на жизненоважни медикаменти. От МЗ във Върховната административна прокуратура вече били получени данни за дистрибутори, които е възможно да осъществяват подобни действия.

Най-конфликтно мина предложението на Даниела Дариткова (ГЕРБ) да отпадне задължителното болнично на  пациентите с Covid-19.  Сега в закона пише, че  пациентите с опасни болести, включително и  Covid 19 подлежат  на  „задължителна изолация и/или болнично лечение“. С внесените промени „болничното лечение“ отпада.“

Очакват се  предложения по текста  и от експерти между първо и второ четене, които да кажат  за кои заразни болни задължителната изолация и болничното лечение вървят едновременно и за кои се налага само една от двете мерки.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.