Последни новини
Home / Законът / Кадровиците приеха безмълвно и “за сведение” доклада на съдия за свършеното в Брюксел

Кадровиците приеха безмълвно и “за сведение” доклада на съдия за свършеното в Брюксел

Defakto.bg

Без никакъв дебат и “за сведение” Съдийската колегия прие доклада на Катерина Енчева за свършеното от нея като командирован национален експерт в Брюксел.

Става дума за съдийката, изпратила първото преюдициално запитване за гражданската конфискация у нас до Съда на ЕС, на която кадровиците отказаха продължаване на командироването с още две години в Генерална дирекция “Правосъдие и потребители” на ЕК, въпреки изричното настояване от Брюксел за това. Като мотив и.д. генералният директор Салла Саастамойнен бе изтъкнала изключителния принос на съдия Енчева за постигане на политическото споразумение по регламентите за събиране на доказателствата и връчване на документи, както и предстоящото разработване на правилата за тях.

Като свой мотив пък мнозинството в Съдийската колегия обяви, че се създавал списък с “номенклатура” на командированите в ЕК – понеже и съпругът й съдия Николай Енчев също преди бил на такива позиции, а имало и други “достойни” у нас. За последно кадровиците изпратиха за одобрение в Брюксел кандидатурата на Росица Стойчева от Софийския районен съд (която навремето стана известна с изявления “анти” протеста в СРС).

През октомври Катерина и Николай Енчеви подадоха оставките си като български магистрати, на 27 октомври, отново безмълвно, кадровиците ги гласуваха. А пред Де факто двамата споделиха мотивите си и разказаха една говоряща история.

В доклада до ВСС за свършеното от нея за две години като национален експерт Катерина Енчева подробно и просветителски е изложила спецификата на отдела, в който е работила, на двата регламента и предстоящата работа по тях. Както и начина на подбор на националните експерти от ЕК, за които няма запазени квоти по държави. Не е спестила реакцията на колегите си от ГД “Правосъдие и потребители” на мотивите за отказа за продължаване на командироването, оценени като политически и показващи сериозни проблеми с върховенството на правото и съдийската независимост. Откровено е информирала, че недвусмислено й е било дадена да разбере, че български експерт няма да бъде избиран в близко бъдеще за такава позиция, защото българската администрация се е показала като ненадежден и недпредсказуем партньор, склонен да създава пречки пред работата по нелегитимни съображения.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Три нови заповеди на здравния министър: Маските – задължителни на закрито и открито, без шлемове и шалове

Три заповеди във връзка с актуалната епидемиологична обстановка издаде здравния министър Костадин Анеглов. От 1 …

Държавите от еврозоната могат да задължат администрацията си да приема плащания в брой, отказват само в обществен интерес

Държава членка от еврозоната може да задължи своята администрация да приема плащания в брой, но …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.