Последни новини
Home / Законът / Пандемията в съдилищата: Над 200 заразени магистрати и служители, 37 заповеди за „новите“ мерки

Пандемията в съдилищата: Над 200 заразени магистрати и служители, 37 заповеди за „новите“ мерки

Defakto.bg

Справка за заболелите от Ковид-19 и на карантинирани съдии и служители бе представена пред Съдийската колегия на ВСС днес и приета за сведение.

Данните са към 24 ноември и този път е за всички съдилища в страната – районни, окръжни, административни, специализирани, военни, апелативни и върховни (общо над 180). Справката сочи, че 66 магистрати и 196 съдебни служители са носители на вируса, а 33 съдии и 103 служители са под карантина.

Любопитен бе дебатът по другата тема – за издадените от административни ръководители по места заповеди за „новите“ мерки в условията на пандемия. Става дума за възможността, дадена първо от правилата, променени от Съдийската колегия, а после и от влезлите в сила поправки в извънредния закон председателите да разпореждат спиране на откритите заседания до 14 дни, според епидемичната ситуация в района и/или броя на заболелите магистрати и служители. Оказа се, че членовете на колегията не са наясно дали тези заповеди се публикуват, къде и как могат да направят справка за тях. Наложи се кратка почивка за разяснения по въпроса.

В същото време със свое решение от 10 ноември самата колегия бе задължила председателите на съдилащата да публикуват тези си заповеди както на интернет страниците на институциите си, така и да ги изпращат на ВСС, който също да ги публикува. И го прави.

В крайна сметка, след почивката бе съобщено за 37 издадени заповеди по „новите“ мерки, като далеч не всички от тях са за спиране на откритите заседания.

От 12 ноември насам Де факто няколко пъти информира къде не се провеждат открити заседания, черпейки информация от страниците на съдилищата и на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.