Последни новини
Home / Законът / Съветът за партньорство пита за сроковете и забавите по атестации, за европрактиката в кариерното израстване

Съветът за партньорство пита за сроковете и забавите по атестации, за европрактиката в кариерното израстване

Defakto.bg

Предложения за промени в наредбата за конкурсите за магистрати е обсъдил Съветът за партньорство на ВСС. В него участват представители на съсловните организации, на недружените съдии, прокурори и следователи, както и кадровици, съпредседатели са Вероника Имова (ВСС) и Даниела Ангелова (Асоциация на прокурорите).

За решенията съобщават от ВСС:

“Взе се решение да се направи допитване до Помощните атестационни комисии в съдилищата и прокуратурите относно относно срока, в който може да приключи една атестация; необходима ли е санкция при нейно забавяне; запознати ли са в необходимата степен членовете на ПАК с предвидените в Закона за съдебната власт единни стандарти за изготвяне на атестационни оценки и нуждаят ли се от обучение в тази връзка.

С второто решение от заседанието Съветът за партньорство апелира Пленумът на ВСС да приеме, че провеждане на централизиран конкурс означава реализиране на процедурата по централизирани критерии и от централизиран орган, като се предвиди провеждането на конкурсите за кариерно израстване да бъде по отделните органи на съдебната власт. Съветът за партньорство поиска да му бъде предоставен превод на Доклад от 22.10.2020 г. на Европейската комисията за ефективност на правосъдието (CEPEJ) с информация за различните подходи в държавите членки при кариерното развитие на магистратите. По негово решение ВСС вече проучва европейската практика за назначаване и за кариерно израстване на съдиите.

На заседанието на СП бяха дискутирани „Модел за провеждане на конкурсите за преместване и повишаване на съдии“, изготвен от Съюза на съдиите в България въз основа на проведени поредица от срещи и дискусии със съдии от цялата страна, и предложения, направени от Анелия Янева – представител на съдиите, нечленуващи в съсловни организации, и от Милен Василев – съдия в Апелативен съд – София.

Вероника Имова – член на ВСС, посочи като основни фактори за забавяне на конкурсните процедури продължителността по изготвянето на атестационни оценки, големият брой на участниците в тях и времето за набавяне на необходимите материали за работата на конкурсните комисии, а именно – постановените от кандидатите съдебни актове и съответните дела. Тя уточни, че с въвеждането на Помощните атестационни комисии е подобрен процесът на изготвяне на атестации. В момента работна група във ВСС изготвя промени на Наредба 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, не само, за да се отразят последните изменения в Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 11 от 2020 г.), но и с нова регулация за оптимизиране на конкурсните процедури – например: подаване на документи на кандидатите по електронен път; въвеждане на дисциплиниращи срокове в работата на конкурсните комисии; отпадане на някои бюрократични изисквания към кандидатите.

На следващото си заседание на 25.01.2021 г. Съветът за партньорство към ВСС ще продължи дискусията за конкурсните процедури за кариерно развитие на съдиите, и ще обсъди предложения за промени в начина на формиране на възнагражденията и пенсиите на магистратите”.

На 20 юли тази година от Съюза на съдиите предложиха нов модел за конкурсите за преместване и повишаване. Основното в него е настояването класацията да се извършва не от смесени, а от помощни комисии, излъчвани директно от общото събрание на по-горния съд. Като крайното класиране се гласува от самото общо събрание и може да бъде коригирано от КАК, но с ясни аргументи защо.

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.