Последни новини
Home / Законът / Здравният министър обяви 11 противоепидемични мерки от 27 ноември до 21 декември, навечерието на Коледа

Здравният министър обяви 11 противоепидемични мерки от 27 ноември до 21 декември, навечерието на Коледа

Defakto.bg

Правителството  удължи извънредната епидемична обстановка 1 декември 2020 г до 31 януари 2021 г.

И въведе  въведе 11 противоепидемични мерки,  които влизат в сила от 27 ноември (вечерта) до 21 декември.

Съобщението бе направено от   министъра на  здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден  брифинг пред журналисти.

Протестът на недоволни граждани срещу мерките на правителството мина пред Министерството на здравеопазването, а по-късно се премести пред Министерството на труда и социалната политика. Протестиращите смятат, че обявените днес ограничения обричат на гладна смърт хиляди българи, които бяха призовани също да се присъединят към протеста. Ще бъде внесен и сигнал до Върховната касационна прокуратура срещу министъра на здравеопазването заради наложената през пролетта карантина.

Мерките могат да се определят като частичен локдаун.  Сред тях  влизат спиране на обучението на деца в детските градини, ясли, училилища от 1 -ви  до 12 -ти клас и университетите. Преустановяват с посещенията в ресторанти, кафе -сладкарници, барове и др.  Прекратяват се всякакви културни и развлекателни събития. Изключения се допуска за театрите, които ще работят при 30% от капацитета им и задължителни маски. Прекратяват се всички спортни занятия за лица под 18 години.  Молове също ще бъдат затворени, с изключение на  хранителните магазини в тях,  банки, застрахователни офиси, зоомагазини, офиси за плащания и офисите на комуналните оператори.

Ние имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Имаме над 2000 души здравен персонал, които са извън строя. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност. Независимо какви са другите щети, ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност. Трябва да се намалят до минимум контактите. Тези места, които затваряме, са най-рисковите. Ограничаването на контактите ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне на държавата„, заяви  Мутафчийски.  Допълни, че  целта на властите е да дадат възможност на българите да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли празници. Мутафчийски напомни, че за три седмици Израел е успял да постигне спад на нови случаи на заразяване от 6000 на близо  400.

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда, а детските ясли и градини да затворят.

Противоепидемичните мерки ще започнат в петък тази седмица и ще продължат до 21 декември тази година преди Коледа“, подчерта министърът.

Ето и мерките:

1. Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, в това число всички ученици от 1. до 12. клас, всички извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна за всички възрастови групи. Това важи и за всички висши училища.Преустановяват се всички присъствени и групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и др. обучителни центрове и школи, организирани от физически и юридически лица.

2. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

4. Преустановява се провеждането на всички групови, културни и развлекателни мероприятия. Изключения се допускат по отношение на театрите при заетост на местата до 30 % от общия капацитет и спазване на физическа дистанция най-малко 1,5 метра и поставяне на защитна маска за лице.

5. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

6. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

7. Преустановяват се посещенията във фитнес центрове.

8. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма (ресторанти,  заведения за бързо обслужване,  питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др.).
(3) (Нова – ДВ, б). Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

9. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

10. Преустановяват се посещенията на търговските центрове и търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационните оператори др.

11. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания и екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групово посещение на туристически обекти в страната.

Здравният министър уточни, че малките магазини в кварталите ще продължат да работят. Министър  Ангелов допълни, че всички институции от религиозен характер: църкви, джамии, синагоги ще останат отворени.  „Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите в ЕС и някоои от нашите съседи„, уточни министърът.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.