Последни новини
Home / Законът / Очаквано проектът на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание претърпя фиаско в парламента

Очаквано проектът на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание претърпя фиаско в парламента

Defakto.bg
Предложението за нова Конституция дойде от премиера Бойко Борисов през месец август, когато в София и големите градове на страната вървяха  шумни антиправителствени протести, а той го лансира с аргумента, че е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната.

Очаквано парламентът  отхвърли предложението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция. За това  решение са нужни 160 гласа, а управляващите събраха само 111 гласа. За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и един независим, а в  осемте присъстващи народни представители от „Воля“ в последния момент се въздържаха.  Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП.

Това означава, че бе сложен край на намерението на ГЕРБ за „рестарт“ на държавата и нова Конституция.

Както по-рано информирахме изненадващо предложението влезе като първа точка от дневния ред на НС  насред гласуването на бюджетите за 2021 г. и  въвеждането на строги противоепидемични мерки от кабинета.  По време на дебатите в пленарната залата, правителството обяви 11 противоепидемични мерки и затвори  ресторанти, магазини, молове, училища, детски градини и др .Заради резкия скок на заразените и починали с коронавирус мекия локданун ще продължи от 27 ноември до 21 декември.

Над  два часа продължиха дебатите по предизвестения финал на обсъждането на  проекта за приемане на решение за свикване на  ВНС.  Преди това с кворум от 124 народни представители започна пленарното заседание –  116 депутати се регистрираха чрез компютъризираната система. 8 народни представители се регистрираха чрез видеоконференция.

Тонът на управляващите, с който защитаваха намеренията си,  подсказваше,  че  финалът е  целен  – след критиките на Венецианската комисия, те  явно желаеха да се отърват от проект, чието авторство никой не признава, но им тежи като котва на шията.  Според някои прогнози, отхвърлянето на проекта би предотвратило и решението на Конституционния съд по искането на президента,  че временната комисия за промени в Конституцията противоречи на основния закон.  Според  конституционалисти  такъв резултат не би настъпил  автоматично, а само след изрична отмяна на решението за създаване на спорната комисия.

Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки„, каза Крум Зарков от БСП  по време на дебата по проекта за свикване на ВНС.

„Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че първата тема на днешното заседание ще бъдат проектите на нова Конституция и решение за свикване на ВНС, първоначално ни обзе почуда: „Това пък сега откъде се взе“. Нима не се отказаха от този фарс след кристално ясното и силно критично становище на Венецианската комисия, което сами потърсиха. Това беше естественият въпрос на много от нас“, каза още Зарков. По думите му обаче изненадата на опозицията не е траела дълго. Все какво по-логично за един процес, започнал между два протеста, от това да завърши между два бюджета. Конституционният кьорфишек, каквото по същество са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието. Този път на влошаващата се здравна, социална и икономическа криза. Нито така нареченият рестарт успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашния предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата“, коментира Зарков.

Според него поведението на управляващите изобличава характера на властта им. „Власт, изчерпана, власт – безидейна, власт – уплашена, но власт готова на всичко, за да остане на власт, дори да посегне на основния закон на страната„.

„Случващото се е твърде сериозно и сме длъжни да обясним защо този прецедент, защо той е и продължава да бъде опасен. Не, че срещу сегашната действаща Конституция не е имало критики, протести, стачки, недоволства, брожения, предложения, дори изстъпления. Била е късана, била е горяна по площадите. Никой никога не бе дръзвал да я хвърли в едната посока, за да тръгне народът след нея, докато той се измъква в другата. Никой не го е правил, защото всички политически дейци досега с всичките им трески за дялане разбираха значението на този документ и опасността от подобно заиграване. Това е демократичната конституция на нашата страна. Хартата на нашите основни права и свободи, а те не се преписват, не се пренареждат, не се редактират. Те са изстрадани, отвоювани, достигнати след дълъг, тежък, често пъти драматичен исторически път на цял един народ – на българския народ. Могат да бъдат загубени просто така за миг, вследствие на пошъл политически блъф„, допълни още Зарков.

„Конституцията не е Библия, за да не може да се променя“, заяви Тома Биков ( ГЕРБ).  Той прехвърли отговорността за проекта на ГЕРБ върху протестиращите. Той заяви, че в ГЕРБ също не одобрявали всичките си  предложения, но се съобразявали с улицата.  „Не сме обявили война на настоящата Конституция. Ние отчитаме нейните преимущества, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея.  По отношение на нашия проект ще кажа, че той събра в себе си най-вече исканията на протестиращите от ляво. Едно от тези искания беше свикването на ВНС и днес ние продължаваме да не приемаме аргумента, че настоящото Народно събрание няма необходимата легитимност да предизвика процедура за свикване на ВНС, каза Биков.

Не знам една такава дискусия и тема да се провежда без присъствието на министър-председателя, който иска да прави рестарт на политическата система и на държавата. Понеже технологиите позволяват, предлагам да го включите на екрана. Може би от джипката, или някъде другаде„, каза Кристиан  Вигенин (БСП). Според него: „Идеята е днес да се говори за мерките, а не за срама, който сами си прокарахте, изпълнявайки волята на Бойко Борисов да  остане във властта. Пътят, който извървя вашия проект е толкова жалък, че е жалко, че изобщо стига до днешното заседание на Народното събрание. Той ще бъде отхвърлен, разбира се„, заяви  Вигенин.  Спроед него, проектът на нова Конституция е изглежда  „като курсова работа на осмокласник“.  „Трябва да се извините на Венецианската комисия, защото я вкарахте във вашите вътрешнополитически и партийни цели„, призова  Вигенин.

Предложената нова Конституция не отговаря на обществените нагласи и очаквания – призовавам ви да спазваме действащата,  коменитра и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В началото на тази сесия на 44-ото Народно събрание ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция на Република България и че няма да гласуваме за свикване на ВНС, каквато е и точката, която разглеждаме. Според нас предложеният проект на нова Конституция от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на проекта, написан на бързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост, търпимост и пак по същия начин така набързо намериха някакво място в предложения проект„, добави още Карадайъ.

Конституцията, правата на личността, нейното достойнство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не ей така между другото да се допълва с изпуснати текстове„, отбеляза той.  Видяхме и оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става„, допълни Карадайъ.  „Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, трябва с действията си да докаже, че спазва сега действащата, включително тук и в Народното събрание, включително в законодателството, включително и от председателя на Народното събрание. Уви – свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната и от председателя на Народното събрание и от ГЕРБ в Народното събрание и в законодателството„, коментира още Карадайъ.

Сегашната Конституция е приета, за да обезпечи дългосрочното оцеляване на БКП и чрез нея политическият процес се превърна в пазарлък, каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по време на дебата.  И той обяви, че е подписал сегашния проект, заради хората по площадите. Тази Конституция създава неразрешими конфликти между институциите. Тя не дава никаква възможност за реформа. Всички опити за отклик на желанията на хората за промяна се сблъскват със статуквото на БСП и ДПС“,

Днес опозицията има шанс да получи оставката на премиера Борисов и много странно, че точно тя се противопоставя на това. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по проекта за свикване на ВНС, свеждайки въпроса до проблемната оставка на лидера си.

Само допреди дни като председател  на временната комисия за новата конституция Десислава Атанасова обещаваше  предстоящи дискусии с експерти по проекта и не се очакваше толкова скорошно гласуване на предложението, което изглеждаше забравено от управляващите през последните месеци.  Вероятно и тя не си е вярвала, че  решение за свикване на ВНС  ще бъде взето без реални дебати в обществото и в   нарушение на  принципите за парламентарна демокрация.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.