Последни новини
Home / Законът / Председателят на Софийския районен съд разреши отлагане на открити заседания до края на декември

Председателят на Софийския районен съд разреши отлагане на открити заседания до края на декември

Defakto.bg

В най-големия съд в страната – Софийския районен съд ще могат да се отлагат открити съдебни заседания по дела, насрочени до края на декември. Преценката ще се прави от конкретните съдии докладчици.

Александър Ангелов

Това постановява в заповед от днес председателят на СРС Александър Ангелов, който се е позовал на последните промени в извънредния закон, както и на решението на Министерския съвет от за удължаване на извънредната епидемична обстановка от 27 ноeмври  (петък) до 31 януари догодина.

Както е известно, заради усложняващата се ситуация бяха променени и правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия на Съдийската колегия на ВСС. Измененията в закона оправомощиха административните ръководители да спрат провеждането на открити заседания еднократно, за 14 дни. А правилата допълниха, че това не се разпростира върху неотложните дела по чл. 329, ал. 3 ЗСВ – мерки за неотклонение, срещу домашно насилие, осиновявания, обезпечения и др.

Председатели на съдилища от страната започнаха да издават заповеди за непровеждане на открити заседания, в София обаче такава препоръка отправи само ръководителят на Специализирания съд Мариета Райкова.

Сега Александър Ангелов разпорежда за СРС, че:

  • насрочените в открити заседания до края на месец декември дела могат да бъдат отлагани по преценка на съдията-докладчик поради епидемичната обстановка в страната, като вече призованите участници своевременно бъдат уведомени за отлагането преимуществено по телефон и имейл
  • насрочените в открити заседания дела до края на месец декември могат да бъдат отлагани при необходимост от ползване на платен годишен отпуск, като вече призованите участници бъдат своевременно уведомени
  • съдиите следва да продължат да работят дистанционно по делата на техния състав, с изключение на случаите, при които характерът на извършваната дейност налага тяхното присъствие на работното им място.

И още – съдиите, признати за близки контактни на заразен с Ковид-19, могат да продължат да работят от разстояние за определения им срок на карантината, като уведомят за това съответния зам.-председател. Като в тези случаи спрямо тях при случайното разпределение на делата и доклада на състава се прилагат правилата за ползване на платен годишен отпуск.

Към работа от разстояние или надомна работа могат да преминат и контактните съдебни служители, ако съдебният администратор прецени, че работата го позволява.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.