Последни новини
Home / Законът / След критиките от Европа: Управляващите извадиха проекта за нова конституция като първа точка от дневния ред

След критиките от Европа: Управляващите извадиха проекта за нова конституция като първа точка от дневния ред

Defakto.bg

В навечерието на частичен локдаун заради пандемията,  Народното събрание обяви обсъждане на  предложения от ГЕРБ проект на нова Конституция и проект на решение за избори за Велико Народно събрание, което да я приеме.  Това се случва и  насред гласуването на държавния  бюджет,  както и след критичното становище на  Венецианската комисия, което обяви, че  мнозинството от  промените  са произволни или неясни,  без  обществен дебат, а проектът е пропуснал да предложи механизими за независимо разследване на главния прокурор.

Точката е предвидена като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и нечленуващи в парламентарни групи. Същевременно в идния вторник се очаква Конституционният съд да обяви  дали  временната парламентарна комисия, създадена за да направи  направи конкретни промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция, е в противоречие с основния закон.

Всички правни становища на академични и юристи, получени в съда по темата застъпиха  мнението, че тя  е  противоконституционна, а очакванията са  КС да приеме това.  Срещу проекта на ГЕРБ  се обяви и огромната част на юридическата общност.

Предложението за нова Конституция дойде от премиера Бойко Борисов през месец август, когато в София и големите градове на страната вървяха  шумни антиправителствени протести, а той го лансира с аргумента, че е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната. Внесененият законопроект на 2 септември,  спечели подозрението,   че единствената  цел на  управляващите е протакане за печелене на политическо време до края на мандата си.  Тогава Борисов обяви, че ако се стигне до решение за свикване на ВНС, той ще подаде оставка тоест,  даде да се разбере, че няма да я подаде,  ако идеята му пропадне.

Известно е,  че за да се свика ВНС, са необходими 160 гласа, каквито упрвлявлаващото мнозинство, тъй като БСП и ДПС, общо с 95 гласа,  заявиха категорично че няма да подкрепят проекта на ГЕРБ. Дори и всички останали народни представители да подкрепят свикването на ВНС, за това решение ще се съберат 145 гласа, които не са достатъчни.След  изненадващото включване  в дневния ред на проблемния  проект за конституция,  преобладаващите мнения в социалните мрежи клонят към извода, че управляващите предпочитат да понесат репутационна щета с провала на идеята за  ВНС  пред „плесницата“ на Конституционния съд.

След предложенията на ГЕРБ Управляващите предлагат съществените промени в основния закон да се правят с гласовете на 80% от народните представители. Друга идея е броят на депутатите да бъде намален на 120, предложение,  което европейските експерти определиха като “ произволно, без  задълбочена оценка за въздействието от подобен ход върху българската политическа система“ .

Проектът отнема  правомощието да назначава главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, премахване на ВНС.  Предлага се двете прокурорски колегии към Висшия съдебен съвет да са Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите.  Венецианската комисия препоръча  членовете на прокурорския съвет да нямат йерархични връзки с главния прокурор и да представляват други правни професии.

От Обединение патриоти се надавяха временната комисия начело с Десислава Атанасова,  да включи в проекта  искането им за въвеждане на образователен ценз за гласуване, връщане на донаборна военна служба, записване на разпоредби в конституцията, които да утвърдят  „традиционното семейство“, за да „няма поява на нов пол“, и др.

За довечера от 18.30 ч. пред Съдебната палата „Правосъдие за всеки“ обяви  десетия си  пореден  протест за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Сред темите на протеста е и  „т.нар. проект на управляващите за нова Конституция, който е подложен на унищожителна критика от Венецианската комисия„.

Възможно е да се наложи промяна в обявения дневен ред на инициативата заради невротичния политически процес, налаган от  управленците,  коментират наблюдатели.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Един коментар

  1. петър обретенов

    Изненадващото поставяне на дневен ред на проекта на ГЕРБ за нова конституция превръща този фарс в трагедия за управляващите. Ясно е, че целта е да се предотврати предстоящото произнасяне на КС по искането на президента за обявяване за противоконституционна на комисията за обсъждане на този проект, с коетослед оглушителния шамар нанесен му след становището на Венецианската хкомисия, щеше да бъде получен още един такъв на тази неграмотна инициатива и проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.