Последни новини
Home / Законът / Атанас Бобоков вече може да напусне ареста, но срещу 2 милиона лева гаранция

Атанас Бобоков вече може да напусне ареста, но срещу 2 милиона лева гаранция

Defakto.bg

На шестия месец от задържането му Атанас Бобоков може да напусне килията.

С определение от днес състав на Апелативния специализиран съд начело с председателя Георги Ушев прие, че най-тежката мярка за неотклонение спрямо бизнесмена може да бъде променена.  Като вместо „задържане под стража“ определя впечатляващата парична гаранция от 2 милиона лева. Определението е окончателно. То е по гръмкото дело за организираната група за „опасни отпадъци“ с участието и на бивш зам.-министър.

Преди време за другия брат – Пламен Бобоков специализираната прокуратура бе определила 1 милион лева гаранция по делото за „опасните отпадъци“ и е опита да го задържи, задето я е внесъл, но не в срок. Съдът отказа арест. После обвинителите му определиха втора гаранция, пак от 1 милион, вече за „престъпния сговор“ с президентския секретар Пламен Узунов, но съдът я намали на 10 000 лева.

Атанас Бобоков, от своя страна, е зад решетките от май и неколкократно му бе отказано освобождаване, дори и при появилите се здравословни проблеми.

От съобщението на АСНС се разбира, че миналата седмица Специализираният съд все пак е заменил килията за Бобоков с „домашен арест“, но прокуратурата е протестирала определението.

Така се стига до делото днес и голямата гаранция. При определянето й са съобразени „наличните по делото данни за имущественото състояние на обвиняемия, както и всички обстоятелства по чл.56, ал.3 от НПК“, пишат от АСНС.

Цитираният текст от Наказателно-процесуалния кодекс постановява, че „при определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността на обвиняемия„.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.