Последни новини
Home / Законът / Пламен Киров: С проекта за нова Конституция управляващите постигнаха целта си да осуетят предсрочни избори

Пламен Киров: С проекта за нова Конституция управляващите постигнаха целта си да осуетят предсрочни избори

Defakto.bg

    Вотът може да се отложи  от пролетта за есента, ако обявят извънредно положение,  казва  бившият конституционен съдия

.„Когато едно нещо започне като  порнография, винаги завършва като порнография – така проф. Пламен Киров бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право коментира впечатленията си пред  БТВ  от вчерашното фиаско на  ГЕРБ  да свика  ВНС за нова Конституция.   Управляващите не успяха да съберат нужните 160 гласа,  след като вкараха точката като извънредна в дневния ред  между обсъждането и гласуването на Бюджет 2021 и в момента, в който в Министерския съвет обявяват новите по-строги мерки в борбата с COVID-19. Събраха едва 111 гласа „за“ (ГЕРБ и „Обединени патриоти“), даже  от „Воля се въздържаха.

Този подход  на управляващите  да сбутат проекта за конституция между четене на държавния  бюджет, критичната оценка на   Венецианската комисия и едно висящо дело за проитивоконституционност на временната комисия,   не се  не се вписва в стандартите за конституционна реформа на нито една европейска държава, посочи бившият конституционен съдия. Такава конституционна реформа е подходяща за банановите републики, но е абсурд за държава членка на ЕС, добави той.

Киров коментира, че целите на управляващите са постигнати:  „Основните цели бяха политически, не юридически и постигнаха целта си да не се стигне до оставка на кабинета, служебно правителство на президента Румен Радев и предсрочни избори“.

Той се спря и на предложената на опозицията  оставка на премиера Борисов от Даниела Атанасова вчера  срещу подкрепа за проект – „Онова което е говорела, тя не го е е мислела„, каза професорът.   В момент, в  който държавата се „закрива“, т.е. правителството обявява  локдаун заради пандемията,  трудно ми е да си представя, че ако парламент беше приел решение за свикване на ВНС, премиерът би си подал оставката. Щеше да намери основание да не я подаде заради кризата“ .

Киров припомни, че ако бъде обявено извънредно положение (сега сме в извънредна епидимична обстановка б.р.),  изборите може да се отложат от пролетта за есента. В състояние на извънредно  или военно  положение,  автоматично се продължава мандата на действащия парламент и не се провежда избори, каза професорът.  Той  обърна внимание,  че необяснимо  заповедите на здравния министър, с които  „се затваря“ държавата, не се обнародват в Държавен вестник,  въпреки, че са  нормативни актове и за да произведат действие  трябва да попадат в официоза.   Наскоро Дефакто писа,  че именно по тази причина съдия от СРС отмени глоба  за неспазвне на   ограничителни мерки заради  необнародваната заповед на здравния министър, въз основа на която е наложена санкцията.

Професорът коментира критикуваната от Венецианската комисия идея да бъде намален  до 120 броя на депутатите, като серизен удар над самото  политическо представителство.  Едно елементарно изчисление показва, че голямата част от партиите претендиращи да попаднат в парламента,  ще останат под чертата при същия тип избирателна система, каза Киров. Това ще редуцира броя на ефективните политически партии, отбеляза той.  Според него, Венецианската комисия за пореден път  напомня, че трябва да се обсъдят механизмите за независимо разследване на фигурата на главния прокурор,  още един пропуснат момент в проекта за нова конституция.

Но това са  проблеми,  които се нуждаят от задълбочено и професионално обмислян  в този парламент, а там такива неща не се случват, коментира Криов.“ Погледнете състава на времената комисия за  нова конситуция- половината не са юристи. Казват,  че са намерили  експерти за оценка на проекта. Аз смятам, че не са намерили и не са достатъчно  икренни. Нито един от колегите, с които обменяме мнения, не си  призна, че се е съгласил да стане експрет на тази комисия„, обобщи проф. Киров.   По повод пазеното в тайна авторство на проекта, конституционалистът каза: „Знам само  един,  си призна, че  е майката на конституционната реформа, но си подаде оставката  от всички постове  и за него повече не се говори“.

Още докато бе министър на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че е  сред авторите на проекта за нова Конституция. В интервю пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че  в списването й е участвала и външната министърка Екатерина Захариева, която като вицепремиер отговаря за съдебаната реформа. Захариева нито един път не потвърди това.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.