Последни новини
Home / Законът / Обнародвано: Личните лекари ще издават електронни направления за PCR, в сила е и редът за изплащане на компенсации за К-19

Обнародвано: Личните лекари ще издават електронни направления за PCR, в сила е и редът за изплащане на компенсации за К-19

Defakto.bg

В днешия брой 101 на Държавен вестник са обнародвани промените към Националния рамков договор, с които личните лекари ще могат да издават електронни направления за PCR. Точното наименование на документа е: Договор № рд-нс-01-4-5 от 26 ноември 2020 г. за изменение и допълнение на националния рамков договор за медицинските дейности между националната здравноосигурителна каса и българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. (дв, бр. 7 от 2020 г.)

Личните лекари ще издават направление за PCR изследване при наличие на поне два от 11  симптома. До няколко дни джипитата трябва да синхронизират софтуера си, за да могат да започнат да назначават изследването.  Няма да има лимити на издаваните направления. Цената на PCR теста ще е 60 лева и ще се поема от Здравната каса.

Не е необходимо пациентите да посещават джипитата си, за да го получат, това може да се случи по телефона, съобщи за БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов: „Аз издавам направление, то отива някъде и вие без хартия може да посетите всякаква лаборатория, да се автентифицирате, най-вероятно ще ви се дават четири цифри накрая, по телефона и там ще отидете и ще ви бъде направен безплатен PCR тест.“

В същия брой 101 на официоза е публикувано и постановление № 325 от 26 ноември 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка

В сила от 27.11.2020 г.

В чл. 1 ал.1  е посочено че настоящото постановлението урежда  условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за осъществяването им с акт на държавен орган в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Със заповед здравният министър обяви, че извънредната епидемична обстановка  влиза в сила от  27 ноември, 23, 30 ч. тази вечер и е до 21 декември.

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни неплатен отпуск. За хората на 8-часов работен ден и трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.Или, ако  човек работи на половин ден, ще получава 12 лв., колкото е минималното дневно обезщетение за безработица. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на хората за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

От понеделник могат да кандидатстват всички, които вече са затворени от предприети по-рано противоепидемични мерки – например затварянето на ресторантите в някои градове от 28 октомври, обясни социалният министър. Тези хора могат да кандидатстват за двата работни дни от края на октомври и за целия месец ноември, ако са били в неплатен отпуск през това време.  Очасва се те да получат своите пари до 10-12 декември.  За другите обаче неплатеният отпуск ще изтече на 21 декември и те ще могат да получават парите си след това.

Един работник не може да получава пари по няколко схеми на социалното министерство, стана ясно от разясненията на министъра. Работодателите със затворен бизнес обаче могат да комбинират различни мерки за различни работници – например 60/40 за едни, 24 лв. за други. Новата мярка е поредната, която е недостъпна за самонаети.

 Изпълнението на постановлението е възложено на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, който утвърждава указания по прилагането му.
 Контролът по прилагането му се  осигурява от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.