Последни новини
Home / Законът / Бизнесменът Пламен Бобоков с ново, трето обвинение и „подписка“(допълена)

Бизнесменът Пламен Бобоков с ново, трето обвинение и „подписка“(допълена)

Defakto.bg
Инкриминираното ано, като културно-археологически ценности. Снимка – държавното обвинение

Бизнесменът Пламен Бобоков е с ново, трето обвинение. То е за държане без регистрация на археологически обекти, съобщи БНР.

Определената му мярка за неотклонение е „подписка“, съобщи пиарът на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.

Официално съобщение от прокуратурата още няма. По информация на националното радио обвинението е заради открита при един от обиските в дома на Бобоков в Русе картина със забодени  стрелички.  Стреличките, на стойност 652 лева и представляващи археологически предмети без художествена и културна стойност, не били надлежно регистрирани – поради което Русенската окръжна прокуратурата днес е повдигнала новото обвинение на Пламен Бобоков.

Това се случва след като снощи по БТВ, двамата братя Атанас и Пламен Бобокови  заявиха,  че триумвиратът Пеевски, Борисов и Гешев управляват държавата.  От казаното  се разбра, че Делян Пеевски – с помощта на премиера Бойко Борисов, е искал да придобие бизнеса на братя Бобокови, откъдето са тръгнали „съчиненията“ на държавното обвинение и акциите срещу собствениците на „Монбат“ и „Приста Ойл“.  Западните партньори на бизнесмените наричали случващото се в България „принудително отнемане в български стил“.  А министър-председателят е лъжец, опитва да „бъде режисьор“ и можел да спечели за 10 години няколко пъти „Оскар“ за главна мъжка роля.

От май месец двамата са обвиняеми за незаконното третиране на опасни отпадъци, а по-късно прокуратурата започна да разследва Пламен Бобоков и за търговия с влияние.

Пламен Бобоков каза още, че всичко тръгва от прокуратурата. Ако  българите обаче са „привикнали“ политиците да лъжат, какво следва, ако и главният прокурор лъже. Той даде пример са негови твърдения в писмо пред комисията LIBE в Европейския парламент , че  бизнесмените са придобили имуществото си по престъпен начин и оставали недосегаемиза правосъдието. От интервюто се очерта и сериозно подозрение,че телефонът на държавния глава е бил подслушван незаконно.

От съобщението, изпратено до медиите от пиарката им Ани Алексадрова, става ясно още, че наред с висящите вече три разследвания срещу бизнесмените са в ход „ревизии и проверки в компаниите, заводите, фондацията, офисите и домовете на индустриалците, придружени от активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им в обслужващите властта медии“.

По-късно пресцентърът на ПРБ разпространи официално съобщение:

Днес, 30.11.2020 г., Окръжна прокуратура – Русе предяви обвинение на Пл. Б. по досъдебно производство за противозаконно държане на археологически обекти.

По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.  На 09.11.2020 г. Пл. Б. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

На 10.11.2020 г. Пл. Б. е бил редовно призован да се яви на 23.11.2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30.11.2020 г.

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

За престъплението, за което Пл.Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, акуратно съобщават от прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.