Последни новини
Home / Законът / Една година без проф. Любен Корнезов. Приятели: Времето няма никакво значение, той е сред нас!

Една година без проф. Любен Корнезов. Приятели: Времето няма никакво значение, той е сред нас!

Defakto.bg
Проф. Любен Корнезов

На този ден, 30 ноември, преди една година си oтидe проф. Любo Kopнeзoв (72)- изтъĸнaт юpиcт, ĸoнcтитyциoнeн cъдия, пpoфecop пo Гpaждaнcĸи пpoцec, дългoгoдишeн пapлaмeнтapиcт и зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa Hapoднoтo cъбpaниe, бивш конституционен съдия, eдин oт aвтopитe нa пocлeднaтa ни Koнcтитyция.

Bиcoĸo epyдиpaнa личнocт, пpинципeн и идeaлиcт.  Лицемерието и фaлшa му бяха чужди.  Безкористен другар. Юрист, който остави следа.

Проф. Корнезов завеща  17 правни книги, сред които два тома на Гражданското съдопроизводство, Бързото производство в гражданския процес,  монографии и над 350 статии.

Тази година по инициатива на съдиитe и aдвoĸaтитe oт Окръжен съд – Ямбoл, на който е бил председател,  на негово име бе кръстена съдебна зала -№3.

Когато след пет мандата се оттегли от политиката през 2013 г., заяви: „ Всичко има начало и край, освен Вселената. Човек трябва с достойнство да извърви своя път и да се  оттегли  с достойнство. “ 

Преди една година му казахме: Cбoгoм, пpиятeлю! C мнoгo любoв и yвaжeниe!

Една година по-късно, приятели и колеги  продължават да говорят и мислят за  човека  Любен Корнезов.  Той беше личност, която не можеш да подминеш ей така.

Без специална подготовка приятели,  които в професионален план и не само, са били близо до него,  споделиха мигновено как усещат  липсата му една година по-късно пред Де Факто:

Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС:

Една година от смъртта на Любо ли? Не мога да повярвам… Та аз толкова често си мисля за него и споделям с него – и по теми, които са ни вълнували общо, но и продължават да ни вълнуват, и по чисто човешки и съвсем лични въпрос.

Като с един истински приятел, а Любо- освен всичко друго – е преди всичко приятел. Който продължава да го има ,  от който ние ще продължаваме да имаме нужда, защото стойностните хора не се срещат всеки ден.

Та така с тази една година. Тези –обикновени- измерения на времето и на човешкия живот нямат място, когато говорим за хора, които продължават да са сред нас.

Любо бе такъв човек.

Татяна Дончева, лидер на „Движение 21 век“:

На днешния ден преди 1 година Любо Корнезов отпътува към вечността.

Дано духът му броди   наоколо, за да ни вразумява в това „безумно време“.

 

 

 

Михаил Миков, колега, бивш председател на БСП:

Любо беше нашият учител по парламентарно поведение, по борбен дух и справедливост. Беше готов на всеки да се притече на помощ и да помогне за решаване на най-трудните въпроси. Не се щадеше, когато трябваше да помогне на по –младите.

Неговото знание и непримирим дух днес ярко отстъстват от парламентрания политически живот.

 

Петър Обретенов, юрист, бивш депутат от ВНС:   Запазил съм добри чувства към Любен Корнезов.  Той ръководеше работната група за Конституцията и смятам, че добре я ръководеше. Независимо, че бяхме от различни политически сили,  с него нямахме разминавания за  принципите на които трябва да се изгради Конституцията. По-късно, като конституционен  съдия ми изпрати първия сборник с решенията на съда.  Трогна ме с посвещението, че го изпраща на един от бащите на Конституцията. Уважението се помни.

 

 

Людмила Нинова, журналист (Фейсбук):
Една година без проф. Любен Корнезов
Да го споменем.
Сигурно някъде отгоре ни гледа и нервно повтаря – Невежеството е демонична сила! Да посегнат на Конституцията….Срам, срам, срам…..Хора, за които тя е като готварска книга – ще извадят едно, друго ще добавят! Така, за да се намират на работа, кръпки да слагат….Днеска са тук, утре ги няма….Клета майка България!
Поклон пред паметта му!

Де Факто:  Гордеем се, че бяхме приятели с Любен Корнезов! Той беше човек, на когото винаги можеше да се разчита за мъдра мисъл,  „специалист“ по загадките на  усукани правни  хипотези,  умееше да пише закони. Казваше – всеки може да  говори, но писането на правна норма е за енциклопедисти,  сложна работа! Знаеше пътя  на безнадежните решения, описваше ги ясно и професионално в искания до КС и печелеше множеството от дела по тях.  Безценен учител!   Липсата му  тежи.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.