Последни новини
Home / Законът / Тръгна делото за заличаване на партия „Възраждане“, СГС отказа да го гледа „на закрито“

Тръгна делото за заличаване на партия „Възраждане“, СГС отказа да го гледа „на закрито“

Defakto.bg
Делото за заличаването на политическа партия „Възраждане“, поискано от прокуратурата, тръгна в Софийския градски съд и ще продължи през февруари догодина.
Очакванията за безредици пред Съдебната палата не се потвърдиха – протестът на привърженици на партията пред палатата и пред съдебната зала е преминал мирно.
А СГС е отхвърлил искането на прокуратурата казусът да се гледа на закрито, без публика.
Софийската градска прокуратура поиска заличаване на „Възраждане“ от партийните регистри заради множество нарушения, включително неверни данни и представени декларации от починали лица при вписването. Това е установено от проверка, извършена това лято въз основа на сигнал от 4 юни. Партията с лидер Костадин Костадинов е учредена през 2014 г. и участва в парламентарните избори през 2017 г., като отбеляза резултат малко над 1 %. Тя организира ред протести, включително срещу водната криза в Перник, а срещу Костадинов има разследвания за всяване на смут по време на извънредното положение, както и по съмнения за присвояване на пари от партийнатаПред съда един от адвокатите на Възраждане Петър Петров, цитиран от БНР, е заявил:

„Може ли да ви уточня, че т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото?“

Костадин Костадинов е обявил, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия.

„Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“, заявява Костадинов.

Днес са били разпитани трима свидетели, които са заявили, че са участвали в учредителното събрание и сами са си подписали декларациите. Но когато са били разпитвани в ДАНС не са разбрали какво ги питат.

На следващото заседание на 8 февруари догодина ще бъдат разпитани още трима свидетели.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.