Последни новини
Home / Законът / Дебат за противоепидемичните мерки: Ръководителите на съдилища да не прехвърлят на магистратите спирането на дела (допълнена)

Дебат за противоепидемичните мерки: Ръководителите на съдилища да не прехвърлят на магистратите спирането на дела (допълнена)

Defakto.bg

Адвокат Емилия Недева сигнализира за риск за здравето на страните в процесите в Пловдив

За да има ред, яснота и предвидимост включително в изпълнението на противоепидемичните мерки по места е редно административните ръководители да поемат своите отговорности, а да не ги прехвърлят на преценката на отделните магистрати. Това се чу днес по време на дебат в Съдийската колегия за работата в условията на пандемия. Имаха се предвид включително последните заповеди на ръководителите на Софийския районен и на Софийския градски съд, допускащи отсрочване на открити заседания по преценка на съответните докладчици.

Иначе бе отчетено, че към 30 ноември диагностицирани с коронавирус са 74 съдии и 163 служители, а “контактни” и под карантина – 50 съдии и 92 служители. Намалява се броят на заразените към днешна дата.

Седмица по-рано, към 23 ноември числата са били – заразени 66 съдии и 196 служители, контактни 33 съдии и 103 служители.

Справките са от всички съдилища.

Докладван бе сигнал от адвокат Емилия Недева, че на територията на Съдебната палата в Пловдив  работят 3 съдилища, като всеки ръководител е въвел отделен ред за работа на деловодствата със съкратено работно време и ограничен човешки ресурс. Както и за неизпълнение на изискванията за дистанция и изолация при провеждането на открити заседания, което поставя под риск здравето и живота на явяващите се страни по дела.

Адвокат Недева е подчертала, че като юрист, ангажиран в сферата на човешките права, е наясно с изискванията за разумен срок, но това не е достатъмно за изпълненето на друго основно изискване – за справедлив процес. “Справедливият съдебен процес по принцип би бил безсмислен, ако не гарантира основни човешки права като правото на живот и на здраве”, категорична е известната адвокатка.

Лозан Панов на свой ред обяви, че е бил сезиран от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС за нестриктно спазване на противоепидемичнитте мерки в Съдебната палата в София. “Ще приканя стопанисващите съдебните сгради да спазват тези мерки, в този смисъл е и сигналът на адвокат Недева”, обобщи Панов.

Боян Новански обяви: “Колкото и мерки да вземаме, каквито и прегради да има и дезинфектанти, при струпване на хора в съдилищата винаги ще е така. Може би е дошъл моментът да укажем на административните ръководители още веднъж да отсрочат съдебни заседания”.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че Съдийската колегия и с правилата за работа по време на пандемия е дала права на преценка на административните ръководители, както бе направено и с последните промени в извънредния закон. “Нашите правилата нямат нормативен характер, нито имаме ресурс за контрол в 182 съдилища”, заключи Пашкунова.

Атанаска Дишева пък цитира чл. 6а от извънредния закон (отговорността на административните ръководители за опазване на здравето на магистрати и служители и правомощието им еднократно, до 14 дни да спират откритите съдебни заседания). “Ако административните ръководители в София преценят, че епидемичната обстановка е сериозна, нека те да издадат заповеди за отсрочване, а не да прехвърлят своята отговорност върху съдиите”, настоя тя.

Сигналът на ВКС

В писмо до председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, на която ВСС възложи стопаниването на Съдебната палата, Лозан Панов я уведомява за неизпълнение на предписанията на здравния министър по отношение на дезинфекцията на сградата, недопускането на лица без маски, липсата на задължителни дезинфектанти.

В пимото на Панов се казва:

“С решение на Общото събрание на Наказателна колегия на Върховния касационен съд съм сезиран да извърша проверка за осъществяване на контрол върху спазването на необходимите мерки за дезинфекция на помещенията в Съдебната палата, съобразно заповедите на министъра на здравеопазването. Доколкото Върховният касационен съд може да обезпечи спазването на мерките в работните кабинети, то остава въпросът дали се осъществява дезинфекция на общите части на сградата, вкл. съдебните зали и коридорите. Съгласно Заповед № 609 от 21.10.2020 г. на министъра на здравеопазването, са въведени задължителни противоепидемични мерки, за организирането и прилагането на които са задължени и отговорни всички работодатели, включително и лицата, които управляват обекти с обществено предназначение, какъвто обект се явява и сградата на Съдебната палата – София. Съгласно предписанието на заповедта следва да извършва редовно дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 1, да не се допускат до работните помещения лица с прояви на остри респираторни болести; да се извърши инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете; да се организира дейността по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито; да се осигури дезинфектант за ръце на входа на обекта; да се създаде организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице; да се поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект….

Освен че в общите части на сградата на Съдебната палата не се извършва периодична ежедневна обработка с дезинфектант /при обявеното извънредно положение през месец март 2020 г. такава беше провеждана през 2 часа/, не се осъществява реален контрол дали посетителите носят предпазни маски, допуска се струпване на много хора, както и липсват указателни информационни табели. Задължения за вземане на мерки в съдебните сгради  са въведени и с Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 15/12.05.2020 г.

С оглед изложеното, както и предвид възложените Ви правомощия да стопанисвате сградата на Съдебната палата – София, моля да осъществите контрол върху лицата, на които в преките им задължения е вменено да отговарят за управлението на собствеността на сградата”.

About De Fakto

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.