Последни новини
Home / Законът / Дебат за противоепидемичните мерки: Ръководителите на съдилища да не прехвърлят на магистратите спирането на дела (допълнена)

Дебат за противоепидемичните мерки: Ръководителите на съдилища да не прехвърлят на магистратите спирането на дела (допълнена)

Defakto.bg

Адвокат Емилия Недева сигнализира за риск за здравето на страните в процесите в Пловдив

За да има ред, яснота и предвидимост включително в изпълнението на противоепидемичните мерки по места е редно административните ръководители да поемат своите отговорности, а да не ги прехвърлят на преценката на отделните магистрати. Това се чу днес по време на дебат в Съдийската колегия за работата в условията на пандемия. Имаха се предвид включително последните заповеди на ръководителите на Софийския районен и на Софийския градски съд, допускащи отсрочване на открити заседания по преценка на съответните докладчици.

Иначе бе отчетено, че към 30 ноември диагностицирани с коронавирус са 74 съдии и 163 служители, а „контактни“ и под карантина – 50 съдии и 92 служители. Намалява се броят на заразените към днешна дата.

Седмица по-рано, към 23 ноември числата са били – заразени 66 съдии и 196 служители, контактни 33 съдии и 103 служители.

Справките са от всички съдилища.

Докладван бе сигнал от адвокат Емилия Недева, че на територията на Съдебната палата в Пловдив  работят 3 съдилища, като всеки ръководител е въвел отделен ред за работа на деловодствата със съкратено работно време и ограничен човешки ресурс. Както и за неизпълнение на изискванията за дистанция и изолация при провеждането на открити заседания, което поставя под риск здравето и живота на явяващите се страни по дела.

Адвокат Недева е подчертала, че като юрист, ангажиран в сферата на човешките права, е наясно с изискванията за разумен срок, но това не е достатъмно за изпълненето на друго основно изискване – за справедлив процес. „Справедливият съдебен процес по принцип би бил безсмислен, ако не гарантира основни човешки права като правото на живот и на здраве“, категорична е известната адвокатка.

Лозан Панов на свой ред обяви, че е бил сезиран от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС за нестриктно спазване на противоепидемичнитте мерки в Съдебната палата в София. „Ще приканя стопанисващите съдебните сгради да спазват тези мерки, в този смисъл е и сигналът на адвокат Недева“, обобщи Панов.

Боян Новански обяви: „Колкото и мерки да вземаме, каквито и прегради да има и дезинфектанти, при струпване на хора в съдилищата винаги ще е така. Може би е дошъл моментът да укажем на административните ръководители още веднъж да отсрочат съдебни заседания“.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че Съдийската колегия и с правилата за работа по време на пандемия е дала права на преценка на административните ръководители, както бе направено и с последните промени в извънредния закон. „Нашите правилата нямат нормативен характер, нито имаме ресурс за контрол в 182 съдилища“, заключи Пашкунова.

Атанаска Дишева пък цитира чл. 6а от извънредния закон (отговорността на административните ръководители за опазване на здравето на магистрати и служители и правомощието им еднократно, до 14 дни да спират откритите съдебни заседания). „Ако административните ръководители в София преценят, че епидемичната обстановка е сериозна, нека те да издадат заповеди за отсрочване, а не да прехвърлят своята отговорност върху съдиите“, настоя тя.

Сигналът на ВКС

В писмо до председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, на която ВСС възложи стопаниването на Съдебната палата, Лозан Панов я уведомява за неизпълнение на предписанията на здравния министър по отношение на дезинфекцията на сградата, недопускането на лица без маски, липсата на задължителни дезинфектанти.

В пимото на Панов се казва:

„С решение на Общото събрание на Наказателна колегия на Върховния касационен съд съм сезиран да извърша проверка за осъществяване на контрол върху спазването на необходимите мерки за дезинфекция на помещенията в Съдебната палата, съобразно заповедите на министъра на здравеопазването. Доколкото Върховният касационен съд може да обезпечи спазването на мерките в работните кабинети, то остава въпросът дали се осъществява дезинфекция на общите части на сградата, вкл. съдебните зали и коридорите. Съгласно Заповед № 609 от 21.10.2020 г. на министъра на здравеопазването, са въведени задължителни противоепидемични мерки, за организирането и прилагането на които са задължени и отговорни всички работодатели, включително и лицата, които управляват обекти с обществено предназначение, какъвто обект се явява и сградата на Съдебната палата – София. Съгласно предписанието на заповедта следва да извършва редовно дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 1, да не се допускат до работните помещения лица с прояви на остри респираторни болести; да се извърши инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете; да се организира дейността по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито; да се осигури дезинфектант за ръце на входа на обекта; да се създаде организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице; да се поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект….

Освен че в общите части на сградата на Съдебната палата не се извършва периодична ежедневна обработка с дезинфектант /при обявеното извънредно положение през месец март 2020 г. такава беше провеждана през 2 часа/, не се осъществява реален контрол дали посетителите носят предпазни маски, допуска се струпване на много хора, както и липсват указателни информационни табели. Задължения за вземане на мерки в съдебните сгради  са въведени и с Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 15/12.05.2020 г.

С оглед изложеното, както и предвид възложените Ви правомощия да стопанисвате сградата на Съдебната палата – София, моля да осъществите контрол върху лицата, на които в преките им задължения е вменено да отговарят за управлението на собствеността на сградата“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.