Последни новини
Home / Законът / Очаквано: КС прекрати делото за комисията „Десислава Атанасова“, от която управляващите „навреме“ се отказаха

Очаквано: КС прекрати делото за комисията „Десислава Атанасова“, от която управляващите „навреме“ се отказаха

Defakto.bg

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 2 октомври за  Временна комисия за “ конкретни предложения за промени в проекта за конституция“.  Съдът оповести, че  отмяната на оспореното решение води до отпадане на предмета, както и на правния интерес от разглеждането на искането по същество.  Докладчик бе  съдията Анастас Анастасов.

Делото бе по искане на държавния  глава Румен Радев.   На 13 октомври т.г.  президентът оспори решението на НС като противокноституционно, тъй като задачата на временната комисия да „препроектира“ внесения законопроект,  е в противоречие на конституцията –  това е правомощие единствено на ВНС, бе аргументът на държавния глава. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава, се посочва в мотивите на президента, с които тогава сезира Конституционния съд. Конкретно той посочи, че решението противоречи на чл. 4, ал. 1, чл. 79, ал. 3, чл. 158, т. 1, чл. 159, ал. 1 и чл. 161 от Конституцията

Всички девет правни становища, получени в КС от именити  юристи и конституционалисти,  подкрепиха искането на държавния глава –  НС е надскочило правомощията си, а избраната комисия няма право да прави промени във вече внесения  законопроект на ГЕРБ. Десилава Атанасова, председател на комисията  обещаваше корекции в законопроекта.

На 20 октомври т.г. КС допусна делото, а управляващите на 25 ноември т.г.  изненадващо между гласуването на държавния бюджет и предстоящия частичен локдаун , внесоха  позабравения проект на ГЕРБ  за нова Конституция, предизвестено не събраха 160  гласове за свикване на ВНС, а  на 27 ноември  – НС  набързо и апокрифно, докато я нямаше в зала опозицията,  разпуснаха и спорната  комисия.

Поисканият „рестарат“ от премиера Борисов  претърпя фиаско. Но за да се минимизират политическите щети,  бе  родена нова  цел – да бъде избегнато  уважаването на искането на държавния  глава срещу очевидното нарушение  на основния  закон.  И  успяха –  КС остана без предмет на делото и не успя да  издаде  решение от общодържавно значение, свързано с правомощията  на  Обикновеното  НС за  свикване на ВНС за  нова Конституция.

Неслучайно сериозни юристи заговориха за необходимост  от тълкувателно решение на  КС за злоупотреба  с конституционно право,  като например –   обявяваш една цел, а   скрито преследваш друга, нещо което в случая  отчетливо можеше да се открие.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.