Последни новини
Home / Законът / Бюджетарите обсъждат ветото на президента върху „двойната неустойка“, след като в зала то бе „прието“ (допълнена)

Бюджетарите обсъждат ветото на президента върху „двойната неустойка“, след като в зала то бе „прието“ (допълнена)

Defakto.bg

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди ветото на президента върху промените за оскъпяването на бързите кредити, направени през текстовете на закона за ДДС.  Ако мнозинството на управляващите в комисията отхвърли ветото, това ще бъде изключетелен акт на парламентарен хаос,  доколкото мнозинството вече го прие в друг закон, без да го разглежда.

При окончателното гласуване на бюджета за 2021 г. извънредно ГЕРБ и „Обединените патриоти“ отмениха възможността за двойна неустойка при бързите кредити, въведена седмица по-рано с подкрепата на мнозинството по предложение на независимия депутат Спас Панчев.  Заради общественото възмущение с промени внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, през преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета  управляващите отмениха  поправката в Закона за потребителски кредит, приета пак  чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

Това обаче се случи след като всички промени в ЗДДС  вече бяха изпратени на президента, той наложи вето,   но управляващите  избързаха да  нанесат поправка на разпоредба,  която юридически не съществува, след връщането й за  ново обсъждане.  Стигна се до парадокса управляващите да зачетат ветото на държавиня глава без да го разглежда, а това доведе до сериозен юридически хаос.

Единственият конституционен механизъм за отмяна на скандалната поправка в случая,  бе да бъде уважено ветото  на  държавния глава. „Това е огромен скандал,  алармираха юристи, категорични, че това е знак за крайна нестабилност в законодателството и ще има дългосрочни отрицателни последици.

Според Крум Зарков от БСП парламентът направи голям гаф и вместо да се е съобрази с ветото на държавния глава, гласува за отмяната на разпоредби в закон, които все още не съществуват.  „Разбирайки, че направиха голям гаф, управляващите направиха още един. Естествено, че тази ал. 7 на чл. 19 трябва да се отмени. Само че не можете да я отмените днес, защото днес такава ал. 7 в чл. 19 няма. В правния мир тя не съществува. Ако сега гласувате този текст, той ще тръгне към президентската институция, а тук ще се върне вето. Това създава абсолютен хаос, няма нужда от него“.

Във ветото си държавният глава заяви:   „Недопустимо е законодателната власт да поставя преценката на съда за съответствието на един договор със закона и с морала в зависимост от наличието на предзададен икономически критерий: определен таван на разходите по договори за кредит. Правото на защита на гражданите се обезсмисля, ако при определени хипотези съдът е ограничен в преценката дали договорът нарушава определен закон или морала. Положението, предвидено в текста  означава, че такива клаузи от договор няма да бъдат приемани за нищожни и ще пораждат правни последици, ако са в рамките на определен допустим размер разходи по договор за кредит. Такова положение е правно нетърпимо“, посочи  Радев. 

17 ч., Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС, тъй като със закона за бюджета  промяната, в която се предвиждаше двойно оскъпяване на главницата при просрочие, отпадна. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, правна колизия няма.

От БСП обаче смятат, че ще се стигне до множество проблеми от тълкувателен характер.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.