Последни новини
Home / Законът / Избраха обвинителка на Бобокови и Баневи за зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Избраха обвинителка на Бобокови и Баневи за зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Defakto.bg

Живко Стефанов преизбран за окръжен прокурор на Кърджали

Мария Дойчева от Специализираната прокуратура става зам.-шеф на по-горната, Апелативната специализирана прокуратура. Това реши днес колегията на ВСС по предложение на временния ръководител на АСП Даниела Ангелова. Апелативната специализирана прокуратура отдавна е без титулярен шеф, а последната процедура се провали след отказ от участие на единствения претендент Димитър Франтишек Петров.

Назначената днес Мария Дойчева се запомни като обвинител по гръмки дела, включително за групата за „опасни отпадъци“, за която са обвинени братя Бобокови, бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и други. Дойчева бе и прокурор по делото срещу Николай и Евгения Баневи.

Заради пенсиониране като окръжен прокурор на Плевен, а и като магистрат изобщо, бе освободена Ваня Савова. През годините тя се запомни с принципността и смелостта си.

Изборът в ОП-Кърджали

Желязко Стефанов

С 6 гласа „за“ срещу 3 „против“ Желязко Стефанов бе избран за окръжен прокурор на Кърджали за втори мандат. Този път кандидатурата му бе подкрепена и от Иван Гешев.

Конкурент в надпреварата бе Стоян Моневски от Софийската районна прокуратура, доскоро зам.-шеф на СРП, освободен от поста през юли заради подадена оставка.

Желязко Стефанов влизa в cиcтeмaтa пpeз 2004 г. cлeд пъpвия ĸoнĸypc зa “външни” нaзнaчeния и e нaзнaчeн зa cлeдoвaтeл в Kъpджaли. Πpeз 2006 г. cтaвa пpoĸypop в PΠ-Kъpджaли, a oт 2009 г. дo 2015 г. e двa мaндaтa paйoнeн пpoĸypop.  Beднaгa cлeд тoвa e избpaн зa oĸpъжeн пpoĸypop пъpви мaндaт.

През февруари тази година веднъж вече той се яви пред кадровиците за втори мандат, но тогава не бе избран – „за“ него гласуваха четирима, шестима бяха „против“. Критикуван бе за въведения от него  “тoтaлeн ĸoнтpoл” въpxy първоинстанционни пpoĸypopcĸи aĸтoвe за cпpeнитe дeлa c извecтeн извъpшитeл и пpeĸpaтявaнeтo нa дeлa, който подменял вътрешното убеждение на обвинителите. Тогава Иван Гешев го оцени така: Heдocтaтъчнo opгaнизaциoннa paбoтa oт oĸpъжния пpoĸypop, нe ca пoлoжeни дocтaтъчнo ycилия.

Днес Стефанов обясни мотива си отново да участва в процедурата с факта, че  всички проверки, инспекторски и прокурорски, са приключвали със заключение за отлични резултати, дори не са давани препоръки. „Съобразих се с критиката за контрола, редуцирах го – останал е единствено върху отказа за образуване на производство за корупционни престъпления и спрените дела срещу известен извършител. Не исках да оставя и грам съмнение, че съм въвел служебния контрол, за да вдигна изкуствено натоварването на ОП-Кърджали. Мотивира ме и резултатът от гласуването на 19 февруари, доверието на магистрати и служители, уважението към себе си“, аза още обвинителят.

Само 1 „за“ получи Стоян Моневски. На въпрос как смята да се справи с работата в регион, който не познава, отговори, че ще му помогне досегашният професионален и административен опит. На директен въпрос защо все пак е избрал да се кандидатира за Кърджали, призна, че съпругата му живее там.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.