Последни новини
Home / Законът / КТ „Подкрепа“ подписа меморандум с Гешев за защита на трудовите права на членовете си (коментар)

КТ „Подкрепа“ подписа меморандум с Гешев за защита на трудовите права на членовете си (коментар)

Defakto.bg

 

В Съдебната палата в столицата,  главният прокурор Иван Гешев и президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество, съобщи държавното обвинение.

Документът предвижда взаимодействие между ПРБ и КТ „Подкрепа“ с цел осигуряване на бърза защита, навременно и ефективно разследване на сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права.

Документът предвижда взаимодействие между ПРБ и КТ „Подкрепа“ с цел осигуряване на бърза защита, навременно и ефективно разследване на сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права.

Приоритет ще бъде междуинституционалното сътрудничество, координацията и взаимодействието, насочени към правата на трудещите се – работници и служители, участващи в наказателни, административни и/или граждански производства, в качеството на пострадали и/или свидетели. Страните ще си сътрудничат и в областта на прилагане на международните и европейските стандарти за опазване на правата на трудещите се, и по-специално в случаите, когато тези права са нарушени чрез престъпно посегателство.

Меморандумът предвижда да се създаде съвместна работна група от представители на ПРБ и КТ „Подкрепа“, която периодично да обсъжда актуалната нормативна уредба, съдебната практика по обществено значими дела и проблеми, свързани със защитата на правата на трудещите си.

ПРБ има сключен Меморандум за разбирателство и сътрудничество и с КНСБ,  се казва в съобщението.

Де Факто: Иновантно е прокуратурата да обещава законова закрила по споразумение!

Вероятно намеренията и на двете страни по меморандума имат своето оправдание.  И все пак, по същество, те си обещават да спазват закона – нещо което е тяхно задължение и без моморандуми.  Прокуратурата е длъжна да охранява интересите на всички граждани, пострадали от престъпления, като праща в съда извършителите им.   Или ще има по специален  ангажимент към онези от тях, които членуват в КТ „Подкрепа“ и  КНСБ, а на защита (!) да не се надяват останалите пострадали?!

Не е ясно как точно прокуратурата ще подпомага правата на  работниците и служителите?!   Или  за съюзените членове ще прилага „международни и европейски“ стандарти при нарушения на трудовите им права, а за останалите,  както дойде? Но нали за трудовите права отговорност имат  синдикатите?!  Особен интерес буди клетвата за закрила на свидетелите, членове на КТ Подкрепа, очевидно и на КНСБ ,  а ние си мислехме, че въпросът със защитата на свидетелите отдавна е решен по закон, еднакво за всички.

Ако законът ще се спазва чрез меморандуми,  пенсионерските организации да побързат да ги сключат с ПРБ,  за да не  останат без закрила членовете им! Да не се мотаят и работодателските организации –  синдикатите влязоха в съзаклятие с прокуратурата, и им дръпнаха  килимчето под краката.  Лекарите също. И учителите.. Всички да вперят поглед в центъра на властта,  у нас  той успешно се заема от прокуратурата.

Венецианската комисия дава препоръки –  компетенциите на прокуратурата да бъдат сведени до необходимия минимум на криминалното законодателство, но у нас тя успешно се заема и  с обществено просветителска и синдикална дейност. Иновантно. По нашенски.

Но не е ясно какво ще се случи със „сътрудничеството“,   ако някой член на синдикатите извърши престъпление? Или резултатът е с предизвестен отговор –  ще се  решава според сключеното „разбирателството“!  Иди обяснявай, че не намирисва на необясними корупуционни практики.

( Автор Лилия Христовска )

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.