Последни новини
Home / Законът / Лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски*

Лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски*

Defakto.bg

Комисията по вътрешна сигурност към Американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ.

Това твърдение е отправено в 13-странично резюме, което базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International е депозирала в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документът, който е датиран от края на август, съдържа анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев, съобщава *„Капитал“, цитиран от „Сега“.

Бизнесменът Пламен Бобоков е потвърдил   фактите пред  „Сега“.

В резюмето  се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

„Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимно изгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес лидери в България, превърнати в жертви от настоящия режим, припознават Пеевски, заедно с главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като основните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в криминална държава“, пише още в документа.

„За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове.  Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество“, коментира пред „Капитал“ Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International, която защитава Бобокови.

„Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник“, заявява още Харис.

От казанато от бизнесмените  Атанас и Пламен Бобокови пред БТВ в неделя,  се  разбра, че Делян Пеевски – с помощта на премиера Бойко Борисов, е искал да придобие бизнеса им, откъдето са тръгнали „съчиненията“ на държавното обвинение и акциите срещу собствениците на „Монбат“ и „Приста Ойл“.  А министър-председателят е лъжец, опитва да „бъде режисьор“ и можел да спечели за 10 години няколко пъти „Оскар“ за главна мъжка роля.

Западните партньори на бизнесмените наричали случващото се с тях в България „принудително отнемане в български стил“.  Двамата имат подкрепа и от Вашингтон, и от Москва, и от всички западни партньори, заяви Пламен  Бобоков.

До момента е известно, че действително депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел лобистка фирма, за да защитава интересите му в САЩ.  След като през 2017 г. подсъдимият банкер Цветан Василев обяви, че ще потърси защита в Щатите по т.нар. глобален закон „Магнитски“, българската фирма “Авиора консулт” започва да плаща на консултантска компания, която представлява депутата от ДПС, пише разследващият сайт „Биволъ“

„Авиора консулт“ е създадена през 2009 г. от адв. Гено Андреев, който е син на бившия високопоставен офицер от ДС, дългогодишен шеф в НСлС и зам.-вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Андреев. Останалите двама членове на борда на компанията са спряганият за адвокат на Пеевски – Александър Ангелов, и неговият баща Параскев Ангелов. Последният също прекарва кариерата си като високопоставен офицер на контраразузнаването в ДС, а по време на Виденовото правителство е назначен за зам.-вътрешен министър. Под договора сключен в САЩ от “Авиора консулт” с лобистката фирма, която да защитава Делян Пеевски по закона „Магнитски“ стои подписът именно на Параскев Параскевов.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.