Последни новини
Home / Законът / Министрите на правосъдието на ЕС са единодушни за противодействието на тероризма в интернет

Министрите на правосъдието на ЕС са единодушни за противодействието на тероризма в интернет

Defakto.bg
Министърът на правосъдието Десислава Ахладова

„Приветстваме усилията на Германското председателство да активизира триалога с Европейския парламент по проекта на Регламент за премахване на терористичното съдържание онлайн.“  Това заяви днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова, пред колегите си от ЕС по време на срещата на министрите на правосъдието на Европейския съюз, която се провежда в момента чрез видеоконференция, съобщи пресцентърът на  Министерството на првосъдието.

Минстърът е подчертала, че България подкрепя и инициативата за създаването на мрежа от единни точки за защита на жертвите на тероризъм и допълни, че страната ни вече е изпратила информация за контактната си точка, която ще бъде в Министерството на вътрешните работи.

По време на заседанието всички министри на правосъдието на държавите членки осъдиха последните терористичните атаки във Франция, Австрия и Германия.

„Кризата с COVID-19 промени начина на действие на престъпните групи. Това намери отражение и върху заплахите от тероризъм и радикализация, които все по-често се осъществяват чрез социалните мрежи“, казва Ахладова. Според нея е важно в  най-кратки срокове да се пристъпи към приемането на общоевропейското решение, включено в предложенията за Регламент и Директива за подобряване на трансграничния достъп до електронни доказателства.

От думите й става ясно,че  България подкрепя обсъждането на бъдеща европейска правна рамка, според която доставчиците на телекомуникационни услуги да докладват на националните органи за публикации, съдържащи насилствена реч на омразата, включително терористична пропаганда. „Същевременно следва да сме особено внимателни към създаването на задължителна правна уредба по отношение на речта на омразата, когато тя не е свързана с подбуждане към престъпление. Понятието „омраза“ е субективно и трудно за дефиниране, а действия, свързани с докладването на публикации, биха могли да накърнят свободата на изразяване на мнение и други основни права“, каза министър Ахладова и допълни, че в тази деликатна сфера е нужно да се интервенира внимателно при спазване на необходимите проверки и баланси в правовата държава.

Министрите на правосъдието са били единодушни, че една от основните им цели е противодействие на тероризма в интернет.

Дискусията продължава по темата за развитие на върховенството на правото в областта на правосъдието. Ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с добрите практики, които заемат особено важно място при гарантиране на независимостта на правосъдието, качеството и ефективността на съдебната система, както участието на съдиите в обмена на мнения относно основните европейски ценности и върховенството на правото, например чрез форум за диалог.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.