Последни новини
Home / Законът / Централизираната система с данните за съдимост се отлага за 2022 година

Централизираната система с данните за съдимост се отлага за 2022 година

Defakto.bg

Тя няма как да заработи от 1 януари догодина, защото още не е изработена

Стартът на централизирания, електронизиран и автоматизиран обмен на данни за съдимостта на българските граждани да се отложи за 1 януари 2022 година.

Това предлагат от Министерството на правосъдието с преходна разпоредба в Наредбата за функциите и организацията на дейността на бюрата по съдимост. Последните изменения в нея, обнародвани в края на юли тази година, предвиждаха от 1 януари догодина да заработи Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“, в която да се съхраняват всички бази данни и чрез която да се издават електронни справки и свидетелства за съдимост. Промените предвидиха и създаването на Ценрално бюро за съдимост в Министерството на правосъдието.

От доклада на зам.-министър Евгени Стоянов, съпровождащ предложението за отлагане, обаче се разбира, че новата система няма как да заработи от 1 януари догодина, тъй като още не е разработена. Предложението е качено в платформата за обществени консултации на 1 декември.

Обяснението: ЦАИС „Съдебен статус“ се осъществява по оперативна програма „Добро управление“. А в момента сформирана в Министерството на правосъдието комисия разглежда техническите спецификации на участниците в процедурата за подбор за избор на
изпълнител по Дейност 2 от проекта (Разработване на ЦАИС „Съдебен статус“). Планирано е комисията да разгледа получените оферти и да излезе с доклад за избран изпълнител в срок до 30 ноември 2020 г. (така пише в доклада – б.р.)
При липса на обжалване на избора на изпълнител договор за изпълнение може да се сключи най-рано на 20 декември, а заложеният срок за изпълнение е 10 месеца. Така че системата няма как да е факт към 1 януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.