Последни новини
Home / Законът / Централизираната система с данните за съдимост се отлага за 2022 година

Централизираната система с данните за съдимост се отлага за 2022 година

Defakto.bg

Тя няма как да заработи от 1 януари догодина, защото още не е изработена

Стартът на централизирания, електронизиран и автоматизиран обмен на данни за съдимостта на българските граждани да се отложи за 1 януари 2022 година.

Това предлагат от Министерството на правосъдието с преходна разпоредба в Наредбата за функциите и организацията на дейността на бюрата по съдимост. Последните изменения в нея, обнародвани в края на юли тази година, предвиждаха от 1 януари догодина да заработи Централизирана автоматизирана информационна система “Съдебен статус”, в която да се съхраняват всички бази данни и чрез която да се издават електронни справки и свидетелства за съдимост. Промените предвидиха и създаването на Ценрално бюро за съдимост в Министерството на правосъдието.

От доклада на зам.-министър Евгени Стоянов, съпровождащ предложението за отлагане, обаче се разбира, че новата система няма как да заработи от 1 януари догодина, тъй като още не е разработена. Предложението е качено в платформата за обществени консултации на 1 декември.

Обяснението: ЦАИС „Съдебен статус“ се осъществява по оперативна програма „Добро управление“. А в момента сформирана в Министерството на правосъдието комисия разглежда техническите спецификации на участниците в процедурата за подбор за избор на
изпълнител по Дейност 2 от проекта (Разработване на ЦАИС „Съдебен статус“). Планирано е комисията да разгледа получените оферти и да излезе с доклад за избран изпълнител в срок до 30 ноември 2020 г. (така пише в доклада – б.р.)
При липса на обжалване на избора на изпълнител договор за изпълнение може да се сключи най-рано на 20 декември, а заложеният срок за изпълнение е 10 месеца. Така че системата няма как да е факт към 1 януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.