Последни новини
Home / Законът / Все пак, изборите в адвокатурата се отлагат с три месеца догодина

Все пак, изборите в адвокатурата се отлагат с три месеца догодина

Defakto.bg

Предстоящите догодина избори на управленски органи на адвокатурата – Висш адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд се отлагат с три месеца.

Това окончателно гласува парламентът днес по предложение на депутата-адвокат Явор Нотев. То влиза в извънредния закон, чрез преходни разпоредби в Закона за здравето.

Както е известно, с последните промени в Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него, по предложение на Красимир Ципов (ГЕРБ) сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. по законите за нотариусите и частните съдебни изпълнители бяха удължени с три месеца като противоепидемична мярка, за избягване струпването на стотици юристи на едно място при повишения риск от зараза с Ковид-19.

В първоначалния вариант фигурираше и Законът за адвокатурата, но в пленарна зала вносителят Ципов бе категоричен – оттеглил е предложението за адвокатите, тъй като не е получено официално потвърждаващо съгласие от Висшия адвокатски съвет, за разлика от останалите две правни професии. Призна и друго – идеята за отлагане на общите събрания всъщност е дошло от тях и изрази готовност, при инициатива на ВАдС, да предложи отново отлагателни текстове и за адвокатурата.

Всъщност, става дума за следното – и адвокати, и нотариуси, и частни изпълнители провеждат общи събрания на професиите в началото на всяка година, като понякога те са изборни. През 2021 г. такива ще са общите събрания на ЧСИ и на адвокатите, като иде реч за националните представителни органи. Специално при адвокатите законът предвижда общи събрания на колегиите в края на януари и Общо събрание на гилдията през февруари – въпросното изборно събрание.

В крайна сметка, инициативата дойде от Явор Нотев и то през Закона за здравето. Първоначално именитият адвокат  поиска допълнение, предвиждащо че през 2021 г. сроковете за свикване на събранията по Закона за адвокатурата се променят. Като редовното общо събрание на съответната адвокатска колегия се свиква втората събота и неделя на април 2021 г., а редовното Общо събрание на адвокатите (от цялата страна) ще е през третата събота и неделя на май. При нужда допълнителен избор се провежда в четвъртата неделя на май. Мотивите бяха, че провеждането на общите събрания – и по колегии, и особено националното предполагат струпване на стотици адвокати, което е опасно в условията на пандемия.

Последно, самият Нотев бе видоизменил предложението си – по обичайните парламентарни схеми. Така накрая парламентът днес просто гласува, че към „онази“ отлагателна клаузав извънредния закон за нотариуси и ЧСИ, се добавят и адвокатите. То ест – провеждането на общи събрания се отлага с три месеца.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.