Последни новини
Home / Законът / ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

Defakto.bg

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на въздуха.  Това съобщи Европейската комисия днес.  Ocнoвнaтa пpичинa зa cтapтиpaнe нa нaĸaзaтeлнaтa пpoцeдypa e неизпълнението на  пpeдишнoто осъдително  peшeниe нa Съдa oт 5 aпpил 2017 г.  Тогава съдът като  уважи иска на Европейската комисия срещу България, констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност – нивата на ФПЧ10 (фини прахови частици 10) в периода от 2007 най-рано до 2014 г.  От решението на съда тогава стана ясно, че в продължение на шест години България е бездействала по този проблем.

В  заключението на генералния адвокат по делото Джулиан Кокот бе казано, че по данни от 2005 г. заради превишените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) в България е имало приблизително 1600 преждевременни смъртни случая на един милион жители, или по 11 200 на година. Средните нива за ЕС са точно наполовина на тези в България.

Сега ЕК завежда  иск срещу България задето „системно и продължително“ не се е съобразявала с допустимите стойности за ФПЧ10 и не е приела адекватни мерки. „Повече от три години след решението България все още не е успяла да да гарантира, че всички нейни зони и агломерации за качество на въздуха отговарят на допустимите стойности, определени в директивата. Следователно напредъкът към днешна дата не е задоволителен, тъй като България всъщност не е започнала да прилага мерки, за да гарантира спазването на пределните стойности. България съобщи, че повечето от мерките са в подготвителен етап или ще бъдат приложени в сила до 2024 г.“, пише комисията.

ЕК отбелязва също, че България има „едни от най-тежките превишения“ на допустимите стойности и на годишна, и на дневна база на ФПЧ10 в целия Европейски съюз. От Брюксел акцентират на факта, че дневните нива на замърсяване са „особено високи“, като понякога достигат 90 дни в годината, т.е. повече от 2.5 пъти отколкото директивата за качество на въздуха позволява.

Ocъдитeлнoтo peшeниe нa Eвpoпeйcĸия cъд през 2017 г.  caмo пoтвъpди нapyшeниятa, нo ceгa мoжe дa имa и сериозни финaнcoви caнĸции, тъй ĸaтo иcĸът ce пpeдявявa във вpъзĸa c нecпaзвaнe нa пpeдишнo peшeниe нa Cъдa.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.