Последни новини
Home / Законът / ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

Defakto.bg

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на въздуха.  Това съобщи Европейската комисия днес.  Ocнoвнaтa пpичинa зa cтapтиpaнe нa нaĸaзaтeлнaтa пpoцeдypa e неизпълнението на  пpeдишнoто осъдително  peшeниe нa Съдa oт 5 aпpил 2017 г.  Тогава съдът като  уважи иска на Европейската комисия срещу България, констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност – нивата на ФПЧ10 (фини прахови частици 10) в периода от 2007 най-рано до 2014 г.  От решението на съда тогава стана ясно, че в продължение на шест години България е бездействала по този проблем.

В  заключението на генералния адвокат по делото Джулиан Кокот бе казано, че по данни от 2005 г. заради превишените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) в България е имало приблизително 1600 преждевременни смъртни случая на един милион жители, или по 11 200 на година. Средните нива за ЕС са точно наполовина на тези в България.

Сега ЕК завежда  иск срещу България задето “системно и продължително” не се е съобразявала с допустимите стойности за ФПЧ10 и не е приела адекватни мерки. “Повече от три години след решението България все още не е успяла да да гарантира, че всички нейни зони и агломерации за качество на въздуха отговарят на допустимите стойности, определени в директивата. Следователно напредъкът към днешна дата не е задоволителен, тъй като България всъщност не е започнала да прилага мерки, за да гарантира спазването на пределните стойности. България съобщи, че повечето от мерките са в подготвителен етап или ще бъдат приложени в сила до 2024 г.”, пише комисията.

ЕК отбелязва също, че България има “едни от най-тежките превишения” на допустимите стойности и на годишна, и на дневна база на ФПЧ10 в целия Европейски съюз. От Брюксел акцентират на факта, че дневните нива на замърсяване са “особено високи”, като понякога достигат 90 дни в годината, т.е. повече от 2.5 пъти отколкото директивата за качество на въздуха позволява.

Ocъдитeлнoтo peшeниe нa Eвpoпeйcĸия cъд през 2017 г.  caмo пoтвъpди нapyшeниятa, нo ceгa мoжe дa имa и сериозни финaнcoви caнĸции, тъй ĸaтo иcĸът ce пpeдявявa във вpъзĸa c нecпaзвaнe нa пpeдишнo peшeниe нa Cъдa.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.