Последни новини
Home / Законът / Мнозинството отхвърли ветото на президента, върна „двойната неустойка“, ще я маха с държавния официоз

Мнозинството отхвърли ветото на президента, върна „двойната неустойка“, ще я маха с държавния официоз

Defakto.bg

Мнозинството на ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“ със 121 гласа отхвърлиха  ветото на президента Румен Радев върху скандалната „двойна неустойка“ при бързите кредити и на практика с днешна дата тя е върната.  Разпоредбата позволява неустойката при бързи кредити да е два пъти повече от главницата, т.е. например 2000 лв при кредит  за 1000 лв.  Предложението бе на независимия Спас Панчев, подкрепено от ГЕРБ.

Миналата седмица извънредно  при окончателното гласуване на бюджета за 2021 г.  ГЕРБ и „Обединените патриоти“ отмениха възможността за двойна неустойка при бързите кредити.   Това стана по изпитания маниер на управляващите за  заобикаляне на обществено обсъждане –  през преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета  отмениха  поправката в Закона за потребителски кредит, приета пак  чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

Това се случи след като всички промени в ЗДДС  вече бяха изпратени на президента и Румен Радев  наложи вето,  но въпреки това  управляващите скоростно нанесоха поправка на разпоредба,  която юридически не съществуваше – защото бе изпратена на държавния глава, който я върна за  ново обсъждане.

На практика, за да не одобрят ветото на президента и признаят поражение заради необмислената разпоредба, днес управляващите  отново одобриха двойната неустойка.

На принципа „каруцата пред коня“ гафът ще бъде заличаван – в  „Държавен вестник“ предстои да  бъдат обнародвани два закона. Първият е Законът за ДДС, с преходни и заключителни разпоредби на който бе приета двойна неустойка в  Закона за потребителския кредити.

Вторият е Законът за бюджета за 2021 г., с преходни и заключителни разпоредби, в който по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ текстът за неустойката в Закона за потребителския кредит бе отменен, преди да бъде разгледано ветото на президента.

Според  финансиста Стоянова,  „използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми, а разпоредбите се  наслагват темпорално и последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба“.

Единственият конституционен механизъм, който един сериозен законодателен орган трябваше да приложи,  бе да уважи  ветото  на  държавния глава, а „двойната неустойка“  да бъде отхвърлена по реда на закона, коментираха конституционалисти. Но очевидно познанията за изискано  и стабилно нормотворчество на  управляващите  минава през преходни и  заключителни разпоредби и бегли  представи за върховеноство на правото и закона.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Явно тази законодателна техника е приоритетна за този парламент и той ще остане в историята с нея. Не знам дали ще се появи друг подобен случай, но ако още веднаж изпълзват тази “ техника“, не само препоръчително, но и задължително е КС да се произнесе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.