Последни новини
Home / Законът / Таня Цанева, говорител на ЦИК: Заради пандемията, президентът може да отложи изборите за месец май

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Заради пандемията, президентът може да отложи изборите за месец май

Defakto.bg

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева не изключва възможността парламентарните избори, които трябва да се проведат през март догодина, да бъдат отложени, ако не се подобри пандемичната обстановка в страната.  Изявлението бе направено пред bTV тази сутрин.

Цанева отбеляза, че  има законова възможност, ако ситуацията с COVID- 19 не се подобри ситуацията,  да има отмяна с до два месеца на изборите. „Но това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май“, каза тя.

По думите ѝ все още не са взети конкретни и окончателни решения за начина на провеждане на избори в подобна обстановка. Именно заради това до последно ще се следи ситуацията, за да могат да се вземат най-адекватните решения.

Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина засега, ще се смисли за това, ако пандемичната обстановка продължи, коментира Цанева.  Каза още, че Изборният кодекс позволява гласуване с подвижни урни, но това няма как да се приложи за хора, които са под карантина.  Според закона с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. „COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до тогава„, каза още Цанева.

Говоритерят на ЦИК призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса, но и добави, че има време до март месец. Освен това Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Машините за гласуване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция.

Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.Очаква се да започне и имунизация обаче, поясни говорителят на ЦИК, което може да ограничи пандемията.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.