Последни новини
Home / Законът / Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

Defakto.bg

След премеждията на проектите „Кирилов“ (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни становища, включително от Венецианската комисия, управляващите се впуснаха в нов рейд законодателни инициативи за независимия прокурор, който ще разследва Главния.

 

Десислава Атанасова

Проектът се именува проект за допълнение на НПК, с който се изменя и Законът за съдебната власт. Вносители са Красимир Ципов, Десислава Атанасова и присъдружни от ГЕРБ.

Да напомним – проблемът с гарантирането на  независимо и ефетивно разследване срещу обвинител №1 у нас е от десетилетия, особено избуя след решението на Евросъда в Страсбург по делото „Колеви срещу България“ отпреди повече от 10 години. И си стои, нерешен.

Отхвърлените проекти на Кирилов за последно предвиждаха това да е обвинител, шеф на Инспектората на ВКП, който да се избира от контролираната от Главния Прокурорска колегия на ВСС. Пътьом минахме и през тълкувателно решение на Конституционния съд, че главният прокурор у нас не може да стопира и влияе на разследвания срещу себе си, инак България няма да е правова държава. Общо взето, все в сферата на заклинанията.

Красимир Ципов

Така днес се ражда нова инициатива на управляващите, която, според тях, ще удовлетвори всички международни изисквания, без да се налагат конституционни промени у нас.

Каква е тя?

От предлаганите промени в НПК заслужават отбелязване само, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор няма да се подчинява на указанията на по-горестоящи или на самия обвинител №1. Забележително е също, че делата срещу главния прокурор стават подсъдни на специализираните съдилища, едва накрая – на ВКС.

В НПК се записва също, че в срок до един месец от влизането в сила на този закон се правят предложения за прокурор по разследването на главния прокурор. В срок от три месеца ВСС провежда процедурата по избор.

Най-важните промени са в ЗСВ. А именно:

  • Пленумът на ВСС избира прокурор по разследването срещу главния прокурор с обикновено мнозинство (сиреч 13 „за“ измежду 25-мата във ВСС)
  • Този прокурор е част от ПРБ. Той участва по дела от компетентността му пред Специализирания съд, Апелативния специализиран съд и ВКС. Не се  подчинява на указанията на по-горните прокурори.
  • За прокурор по разследването срещу главния прокурор се назначава прокурор със стаж най-малко 12 години, с придобит статут на несменяемост,  с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка „много добра“ от последното атестиране, на когото през последните 5 г.не е е налагано дисциплинарно наказание.
  • Предложения могат да правят не по-малко от шестима от членовете на Прокурорската колегия .
  • Прокурорът по разследването срещу главния проурор или негов заместник се избират за срок от 7 години, без право на повторно избиране.
  • При изтичане на мандата му или предсрочно прекратяване този прокурор се възстановява на заеманата преди избора или на с една степен по-висока длъжност от Прокурорската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Един коментар

  1. Петъ Обретенов

    Просто нямам думи за тази нова инициатива на законодателите – гении от ГЕРБ. Накратко, тя може да се окачестви с българската поговорка: преоблякъл се Илия – пак в тия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.