Последни новини
Home / Законът / Частното изпълнение навършва 15 години, отбелязват юбилея с конференция за антикризисните мерки

Частното изпълнение навършва 15 години, отбелязват юбилея с конференция за антикризисните мерки

Defakto.bg

12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата  и общините от 2005 г.

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на събитията, посветени на 15-ата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители. Юбилеят ще бъде отбелязан на 4 декември 2020 г. с експертна конференция, в която онлайн ще се включат президентът на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмиц, съдебни изпълнители от Европа, съдии, представители на законодателната и изпълнителната власт. Темите на дискусията са свързани с доброволното събиране на вземания в страните от ЕС, установяването на факти от ЧСИ, провеждането на електронни търгове и други мерки за защита на страните в изпълнителния процес в условията на пандемия.

Това съобщиха от Камарата на ЧСИ.

Законът за частните съдебни изпълнители е приет през  2005 г. С него се поставя началото на институционална реформа в съдебното изпълнение, с която се въвежда  моделът на частно съдебно изпълнение както в повечето европейски страни. Световната банка постави тази реформа сред 10-те най-успешни в света за 2006 г. В момента в страната функционират 195 кантори на ЧСИ, в които работят над 2000 души.

Прилагат и статистика за 15-те години съществуване. А именно:

„12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите и държавата от създаването си през 2005 г. до днес. Всяка година ЧСИ събират 150 млн. лв. в полза на физически лица от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и суми по договори, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления. По предложение на камарата през 2017 г. Народното събрание прие промени в Закона за ЧСИ, с които авансовите такси за събиране на вземанията за издръжки, трудови правоотношения и предаване на деца вече не се заплащат. Наред с тях от авансови такси се освободиха и публичните държавни и общински вземания. Така частните съдебни изпълнители финансират със свои средства изпълнението по 30 % от делата. Внесените суми в държавния бюджет за периода са над 1.2 млрд. лв.“, се казва в съобщението.

Георги Дичев

По повод юбилея председателят на Камарата Георги Дичев заявява:

„Ефективността в работата, както и обществената функция на регулатор на задлъжнялостта с положителен ефект върху икономическите отношения и социалната среда са признати резултати от работата на системата на ЧСИ. И това категорично се доказва от кредиторите, които предпочитат частното съдебно изпълнение пред държавното. Днес предизвикателството е друго – нова и всеобхватна криза, причинена от пандемията КОВИД-19. Горд съм, че КЧСИ беше единствената съсловна организация, която сама поиска да бъде ограничена със закон дейността на нейните членове по време на извънредното положение, както и че единствена категорично подкрепи в НС въвеждането на абсолютната давност, за да няма вечни длъжници. Ще продължим да настояваме да се приеме и доброволното изпълнение, което разтоварва съдилищата и значително облекчава административно и финансово и длъжници, и кредитори, дава им глътка въздух в тази тежка ситуация.“

Факт е, че през пролетта, в началото на извънредното положение, Камарата първа предложи забрана за редица принудителни действия, които се извършват от нея по висящите изпълнителни дела. Ограниченията за публични продани, извършването на описи и запори на банкови сметки влязоха в извънредния закон и бяха в сила по време на извънредното положение и още два месеца след края му. В този период камарата настоя и за решение на проблема с малките дългове и подкрепи въвеждането на доброволно и разсрочено изпълнение на вземанията без съд.

Сега, във връзка с юбилея, е създаден  Фонд за подпомагане на студенти по право, който се финансира със средства на Камарата на ЧСИ и с доброволни дарения на членовете й. Събраните средства ще се използват за подпомагане на студенти от цялата страна. Първата инициатива на фонда е конкурсът за есе на тема: „Съдебното изпълнение – настояще и бъдеще“. Класираните на първите три места студенти ще получат по 1 500, 1 000 и 500 лв.

Стартирана е и стажантска програма, която ще даде възможност за платен стаж в кантори на ЧСИ. Целта е получаването на практически знания в тази област на правото, която е слабо застъпена в учебните програми на българските висши училища. Информация за стажа камарата ще публикува на сайта си.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.