Последни новини
Home / Законът / Адв. Емилия Недева: ВАдС да награди адвокатите, защитили про боно протестиращите, пострадали от полицейско насилие

Адв. Емилия Недева: ВАдС да награди адвокатите, защитили про боно протестиращите, пострадали от полицейско насилие

Defakto.bg
Протестите срещу кабинета „Борисов 3“ и безпрецедентното полицейско насилие остават за историята.

 

На 10 декември – Световният ден на правата на човека, Висшият адвокатски съвет да отличи с почетени знаци и значки онези адвокати, които за каузата на човешките права осъществиха защита  по време на гражданските протести и по-специално в нощта на 02.09.2020 г. и в дните след това. Те работиха под огромно напрежение,  в условията на агресия и при груба демонстрация на сила от страна на органите на реда и не бива да остават незабелязани“.

Това се казва в предложение до ВАдС  на  адвокат Емилия Недева  от Пловдивската адвокатска колегия. Посочени са и имена на адвокати ( по долу), които безкористно  защитиха  „жертвите на държавната машина„.

По повод 95 -годишнина от създаването на Висшия адвокатски съвет бяха наградени с грамоти и значки с логото на ВАдвС 18 достойни адвокати – доброволци  за участието им в условията на Covid-19 в различни доброволчески формирования и инициативи.  По-рано Недева  поздрави във Фейсбук ВАдС  за жеста, но напомни  и за онези колеги,  които поемайки   про боно защитата на пострадалите от полицейско насилие, в опасна обстановка,   защитиха и честта на професията.

Ето и цялото предложение на адвокат Емилия Недева:

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ

НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Световният ден на правата на човека е 10- ти декември.

Предлагам Висшият адвокатски съвет да го отбележи подобаващо като награди със свои почетни знаци или значки онези адвокати, които осъществиха защита на нарушени човешки права по време на гражданските протести и по-специално в нощта на 02.09.2020 г. и в дните след това.

Тези наши колеги защитиха pro bоnо пострадалите от полицейско насилие протестиращи. Те разпространиха клипове с напътствия как да се държат гражданите в случай на арест и какви са правата им. Тези колеги цели нощи тьрсеха в различните управления задържаните, участваха в разпити, придружаваха ги до здравни заведения, водеха и водят дела срещу МВР за упражненото полицейско насилие. Техните усилия и каузата, в името на която работиха под огромно напрежение, в условията на агресия и при груба демонстрация на сила от страна на органите на реда, не могат и не трябва да останат незабелязани. Колегите реализираха конституционната мисия на адвоката по един ясен, видим, и жизнено необходим за пострадиите начин.

Пострадалите от полицейско насилие хора винаги са жертви на държавната машина и няма никакво значение дали тази машина се управлява от ГЕРБ, присьдружните му партии или БСП.  Затова в изпълнената от колегите мисия не трябва да се съзира политика. Всяко насилие трябва да бъде спряно със законни средства и възмездено  по предвидения в закона ред, всяко посегателство срещу човешките права трябва да бъде наказано.

Ето  имената на адвокатите- Минчо Спасов, Полина Велчева,   Росен Рашков (координатор), Стоян Мадин, Кристиян Григоров, Емануил Профиров, Бранимир Цанов, Александьр Чалъков, Албена Белянова, Силвия Петкова, Цветанка Иванова, Кирил Петров, Иван Петров, Огнян Митев, Юлиан Дацев, Милена Калчева, Пламен Кирилов.

Колегите проявиха висок професионализьм, всеотдайност, съпричастност към пострадалите и безкомпромисност към нарушителите на човешките права и заслужават техните усилия да бъдат забелязани и възнаградени с морален знак за признание от страна на Висшия адвокатски  съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.