Последни новини
Home / Законът / Бившият шеф на Свиленградската митница с ефективна присъда за подкуп

Бившият шеф на Свиленградската митница с ефективна присъда за подкуп

Defakto.bg

Четири години лишаване от свобода, глоба от 5000 лева и лишаване от право да заема длъжност в държавната администрация за 6 години е присъдата за бившия шеф на несъществуващата вече митница в Свиленград Тодор Караиванов.

Решението е на първа инстанция, на Хасковския окръжен съд. Караиванов е осъден за вземане на подкуп по чл. 302, т. 1 буква б) от НК – от лице, заемащо отговорно положение.

Ексначалникът на митницата е бил признат за виновен, че от октомври 2014 г. до края на явнуари 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице с отговорно служебно положение е поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 600 евро и 1600 лв., който не му се следва, от двама души,  за да извърши действия по служба и за да не извърши такива действия, съобщават от съда.

Съдът оправдава подсъдимия по първоначално предявеното му обвинение за разликата над 600 евро до предявения размер от 4500 евро и за част от деянията, включени в състава на продължаваното престъпление.

Но признава Караиванов за виновен и по второто му повдигнато обвинение за това, че на 28.01.2015 г. в град Свиленград в качеството си на длъжностно лице е използвал своето служебно положение и влиянието си над подчинените нему служители, за да набави за себе си противозаконна облага – като получил сумата от 10 000 евро, поради което и на основание чл. 283 вр. чл. 54 НК му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години.

С присъдата съдът е определил едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях, а именно – 4 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Любопитното е, че с решение от август тази година Административният съд в Хасково е отменил заповедта за уволнението на Тодор Караиванов, издадена от директора на агенция „Митници“. А причината е, че уволнението е по текста от Закона за митниците, предвидил „ценз“ за митничарите – да не са обвиняеми и подъдими. Текстът е противоконституционен, зачертава презумпцията за невиновност и лишава засегнатите от ефективна защита, категоричен бе Конституционният съд през септември 2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.