Последни новини
Home / Законът / БСП блокира заседанието на НС заради извънредното включване на поправката за „двойния“ извънреден труд

БСП блокира заседанието на НС заради извънредното включване на поправката за „двойния“ извънреден труд

Defakto.bg

Петъчното парламентарно заседание приключи предсрочно заради липса на кворум. По искане на БСП бе направена проверка , която установи, че заедно с  онлайн депутатите кворумът е под 121 души е не стига за провеждане на заседанието.  Така пропадна редовния петъчен парламентарен контрол. И не само.

„За пореден път опозицията от БСП не иска да се възползва от възможността за парламентарен контрол. Те умишлено саботират работата на Народното събрание„, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

През октомври т.г. работници, организирани от КТ Подкрепа,  протестираха пред Народното събрание срещу двойното увеличение на извънредния труд в Кодекса на труда.

Да, БСП съвсем умишлено провали заседанието на Народното събрание, но не поради внушенията, които председателят на Народното събрание отправя, а за да не се гледа точка 5, която беше приета извънредно днес за Кодекса на труда.  И в която  за пореден път управляващите се опитват да отнемат трудови права на българските българските работници, като увеличат извънредния труд от 150 на 300 часа“, обясни на брифниг  Христо Проданов от БСП.

Гласуваните  на първо четене промени предвиждат  чрез колективно трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово равнище да договарят по-голяма продължителност на извънредния труд на работник или служител, но не повече от 300 часа в рамките на една календарна година.  В момента полагането на извънреден труд през една година, е ограничено на 150 часа.

Управляващото мнозинство отдавна има проблеми с кворума, тъй като БСП и ДПС не се регистрират. За да предотвратят провалянето му, бяха приети правила за онлайн регистрация на депутати, поставени в изолация, решение което левицата оспорва пред КС.  Така стана практика,  след като се регистрират над 121 души и заседанието започне, преди първото възможно гласуване ГЕРБ до използва единствената възможност за деня и иска поименна проверка на кворума.

В петък обаче ГЕРБ пропусна тази възможност, като действително в дневния ред извънредно бе вкарана за окончателно гласуване на поправката в Кодекса за труда, която позволява  двойно повече извънреден труд за работниците и служителите.

„За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби за извънрединя труд, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време„, коментира поправката консултантът на КТ Подкрепа  Ваня Григорова. Тя е категорича, че  настоящата промяна позволява на работодателите да легализират незаконните практики и злоупотреби с полагането на извънредния труд.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.