Последни новини
Home / Законът / Пакетът “електронно правосъдие” стигна в парламента

Пакетът “електронно правосъдие” стигна в парламента

Defakto.bg

Адвокатите ще се регистрират в Единния портал за електронно правосъдие до края на юни 2022 година

Пакетът от промени в процесуалните закони – ГПК и НПК, които трябва да осигурят старта на електронното правосъдие, влезе в деловодството на парламента. Вносител е Министерският съвет.

Най-общо измененията уреждат връчването на призовки и съобщения на електронен адрес, извършването на процесуални действия и упражняването на процесуални права в електронна форма, изготвянето на съдебни актове в електронна форма. Запомни се предложението за намаляване с 15 % на държавната такса при внасяне на искове онлайн.

Макар да получи принципно одобрение, проектът бе подложен и на критики в становища на Обединението на свободните адвокати, на Съюза на съдиите,  на Висшия съдебен съвет.

Сред оспорваните идеи бяха включително новите правила за връчване на електронни адреси в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и други.

В крайна сметка проектът на Министерския съвет в последния му вариант има няколко отлагателни разпоредби.

Функционирането на ЕПЕП, който трябваше да тръгне от 1 януари догодина, се отлага за 1 юли 2021 г., а реалният старт на правосъдието онлайн е насрочен за след 30 юни догодина.

Едва 12 месеца след това – то ест към 1 юли 2022 г. ще влязат в сила и изисванията за адвокатите. А именно, че  “адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да се регистрира и да поддържа профил в Единния портал за електронно правосъдие по чл. 360в от Закона за съдебната власт и в информационна система за сигурно електронно връчване по чл. 20, т. 1, буква „а“ от Закона за електронното управление”. Оттогава ще важат и нормите в ГПК за връчването на адвокат чрез единния портал за електронно правосъдие или “на всяко място, където той се намира по служба извън неговата кантора”, правото му да заяви в ЕПЕП, че отсъства и  не приема съобщения (максимум за 45 дни) и др.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.