Последни новини
Home / Законът / Препоръка: Медиация и споразумения в съдебното изпълнение по време на кризата

Препоръка: Медиация и споразумения в съдебното изпълнение по време на кризата

Defakto.bg

„Изживяваме глобална криза, от която светът ще излезе друг, ще се стигне до свръхзадлъжнялост и банкрути. Въпреки това прилагането на съдебното изпълнение трябва да е с човешко лице. Ние, като съдебни изпълнители, трябва да се грижим за това. Социално-икономическото развитие в края на кризата ще изисква различен подход на изпълнението и като цяло в професията. За да постигнем това, методи като медиация и извънсъдебни споразумения ще са много подходящи“ – това обяви президентът на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмитц (на снимката) на онлайн конференция днес.

Тя бе организирана от Камарата на ЧСИ у нас по повод 15-тата годишнина на професията.

Международният съюз бе подкрепил въвеждането на доброволно изпълнение без съдебно решение, идеята обаче бе отхвърлена от парламента. Депутатите приеха аргументите на омбудсмана, както и на адвокатите, че на ЧСИ не могат да бъдат възлагани подобни функции.

Съдебното изпълнение в условията на пандемия бе сред основните теми днес. Разисквани бяха и конкретни казуси като как да постъпи изпълнителят, когато длъжникът е под карантина заради ковид, а се налага извършването на опис и прочие действия, изискващи влизане в дома. Отговорът на лекторите от Европа е категоричен – докато рискът от зараза е налице, принудителни действия не се предприемат.

Шмитц виртуално връчи на председателя на Камарата на ЧСИ Георги Дичев златния медал на международния съюз.

Правосъдният министър Десислава Ахладова наблегна на единната информационна система на съдебното изпълнение, чрез която информацията по движението на изпълнителните дела ще бъде централизирана в една база данни и ще е достъпна за всеки потребител в и извън България. Създаването на такъв централен регистър е предвидено с промени в ГПК, чието внасяне в парламента предстои.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.