Последни новини
Home / Законът / Промените за европейските делегирани прокурори – в “Държавен вестник” днес

Промените за европейските делегирани прокурори – в “Държавен вестник” днес

Defakto.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а чрез него и в Закона за съдебната власт, уреждащи подбора и функциите на европейските делегирани прокурори, са обнародвани в днешния брой на “Държавен вестник”.

На 20 ноември парламентът окончателно гласува измененията.

Както е известно, европейските делегирани прокурори работят на терен, в съответната държава, по делата за ощетяване на бюджета на ЕС. Те трябва да са минимум двама от съответната държава-членка, приела Регламента, публичните заявки от България са за минимум трима, но броят им не бе законодателно уреден.

Със заоновите промени у нас бе записано, че европейките делегирани прокурори, при работата им по европейските дела, няма да се подчиняват на по-горестоящи обвинители и на главния прокурор. Не бе прието обаче изрично да се предвиди, че те ще се занимават само с такива дела.

Подборът ще се извършва от Прокурорската колегия на ВСС, която чрез министъра на правосъдието ще уведомява европейския главен прокурор за номинациите. Назначава ги обаче Лаура Кьовеши. Отхвърлени бяха предложенията на опозицията подборът да е от Пленума на ВСС и то с квалифицирано мнозинство от поне 17 “за”. Както и идеите за ценз за кандидатите – минимум 8 г. стаж и изричен запис, че освен български прокурори те могат да са също съдии и следователи. Мнозинството обаче увери, че ще е именно така.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.