Последни новини
Home / Законът / Рекорд по резолюции на Комитета на министрите на СЕ срещу България за неизпълнени решения на Евросъда в Страсбург

Рекорд по резолюции на Комитета на министрите на СЕ срещу България за неизпълнени решения на Евросъда в Страсбург

Defakto.bg

Следващата стъпка е наказателна процедура пред ЕСПЧ

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е приел нова, четвърта поред в рамките на една година (от декември 2019 г. до декември 2020 г.), междинна резолюция за неизпълнени от България решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. За това информират от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Междинната резолюция е крайна мярка, следващата е наказателна процедура пред ЕСПЧ, който се произнася с решение.

Четири междинни резолюции за една година е антирекорд и е без прецедент в най-новата ни история, категорични са правозащитниците. За 27 години, от 1992 г. до 2019 г., Комитетът на министрите е приел само две такива резолюции срещу България за неизпълнение на решения на ЕСПЧ.

Последната резолюция е от 3 декември по групата осъдителни решения Йорданова и други срещу България на Европейския съд по правата на човека. Те засягат действия на властите по премахване на единствените жилища на български граждани на единственото основание, че са незаконни.

Комитетът изразява загриженост, че вече повече от осем години откакто първото от решенията на Съда от тази група е влязло в сила, българските власти не са предприели законодателни мерки за да осигурят, че при премахването на незаконното строителство административните органи и съдилищата преценяват пропорционалността на предприетите мерки.

Комитетът изисква подобни мерки да гарантират, че всички лица, засегнати от заповеди за премахване, могат да се възползват от оценка на пропорционалността на мерките, дори ако те или членовете на домакинството им нямат права на собственост. Това би спомогнало хора, които десетилетия са обитавали незаконен имот, да не остават на улицата без алтернатива при решение за премахването му.

Комитетът също така призовава българските власти да изменят правилата за кандидатстване за общински жилища. В момента лицата, живеещи в незаконни жилища, без адресна регистрация или незаконно в общински жилища не могат да кандидатстват за настаняване в общински жилища.

В предходни заседания в този период Комитетът на министрите е приел подобни резолюции по три други групи дела:

  • През декември 2019 г. по групата дела С.З и Колеви срещу България, засягащи безнаказаността на главния прокурор и неадекватността на наказателните разследвания.
  • През октомври 2020 г. по групата дела ОМО Илинден и други срещу България, засягащи системния отказ на българските власти да регистрират сдружения на български граждани с македонско самосъзнание.
  • През октомври 2020 г. по групата дела Великова срещу България, засягащи неразследване на случаи на убийства и малтретиране на български граждани от полицейски служители.

„Четирите междинни резолюции, приети за един относително кратък период от време, са поредния израз на сериозния проблем, който България има с върховенството на закона понастоящем. Това е само видимия на международно ниво връх на айсберга на произвола и беззаконието, което цари у нас“, заявява Красимир Кънев, председател на БХК.

Стъпката, която следва след поредица неизпълнени междинни резолюции, е наказателната процедура. Тя се започва от Комитета на министрите пред ЕСПЧ, който се произнася с решение.

Досега Съдът е произнесъл само едно решение в резултат от наказателна процедура – срещу Азербайджан през май 2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Един коментар

  1. Николай Георгиев

    Да не последва нов брекзит, от много резолюции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.