Последни новини
Home / Законът / Еврокомисарят Дидие Рейндерс ще пита властите у нас за върховенството на закона, борбата с корупцията и медиите

Еврокомисарят Дидие Рейндерс ще пита властите у нас за върховенството на закона, борбата с корупцията и медиите

Defakto.bg

На 10 декември еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната ни по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

В интервю за БНР комисар Рейндерс заявява, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки:

Едно е да имаш план за действие, съвсем друго – да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример – за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“.

„Ние избрахме да третираме 4 стълба в доклада за върховенството на закона, които са еднакво важни. Независимостта на съдебната система е първият елемент от прилагането на върховенството на закона, защото ако искаме властите, гражданите или предприятията да се ръководят от законите, те трябва да имат достъп до независимо правосъдие.

Комисарят по правосъдието уточнява още, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България.

 „Елементите корупция и медии са също толкова важни за нас. В доста страни членки има загриженост да се види до каква степен има реален капацитет за действие от страна на властите, които са отговорни за медиите, и да се провери дали те имат достатъчно ресурси. Знаете, тази забележка беше отправена и към България. Но най-силната забележка е как да се подсили прозрачността за собствеността на медиите. Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка, колкото и за плана за действие в областта на правосъдието.

Ще продължим да наблягаме върху липсата на прозрачност за собствеността на медиите и върху необходимостта да се подсилят средствата за действие на властите, които са натоварени да следят за плурализма“, изтъкна още Дидие Рейндерс в предаването „Събота 150“.

Комисар Рейндерс  отбеляза,  че България  се наблюдава едновременно по механизма за сътрудничество и проверка и по новия хоризонтален механизъм. До този момент не е взето решение кога ще приключи мониторингът върху България по механизма за сътрудничество и проверка, уточни еврокомисарят.

„Комисията трябва да проведе консултации с Европейския парламент и Съвета преди да реши какво да предприеме. Така че в момента няма конкретна дата. И ако разглеждаме нещата в съвсем конкретен план, механизмът все още присъства, паралелно имаме нов механизъм за върховенството на закона, който ще продължи при всички случаи – става дума за годишен цикъл.“

Новият, постоянен механизъм за всички 27 страни членки по същността на своите инструменти не замества механизма за сътрудничество и проверка, допълни Дидие Рейндерс.

„Последният трябва да ни доведе до там, че един ден да кажем: „Реформите, които бяха поискани в момента на присъединяването, са осъществени в достатъчна степен, за да го отменим излезем от тази логика.“ Ако е така, при всички случаи ще продължим с годишния доклад за върховенството на закона, в т.ч. и в България.“

Двойната система за проверка в момента не се отнася непременно за едни и същи теми, каза още Рейндерс.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Един коментар

  1. Само с българския парламент ще проведе разговор? От него няма да има никакъв смислен резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.