Последни новини
Home / Законът / Абсолютната 10-годишна давност за задължения не спасява „вечния длъжник“, предупреди съдия

Абсолютната 10-годишна давност за задължения не спасява „вечния длъжник“, предупреди съдия

Defakto.bg

Не се крийте, търсете си правата, посъветва Андрей Георгиев

От 1 юни догодина, когато влиза в сила т.нар. абсолютна 10-годишна давност за парични задължения на гражданите, натрупаните с години проблеми няма да се решат отведнъж, чудо няма да се случи и „вечните длъжници“ няма да изчезнат.

Прогнозата направи съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев пред бТВ. Като напомни, че в правото има обща забрана за действие с обратна сила и цитира решение 12 от 2010 г. на Конституционния съд по повод въведения тогава давностен срок за отпуските, отменен за вече придобитите отпуски.

Допълненията в Закона за задълженията и договорите, въвеждащи въпросната давност, бяха обнародвани в „Държавен вестник“ на 1 декември, в преходна разпоредба изрично е уточнено, че влизат в сила след 6 месеца. Най-общо те предвиждат, че с изтичането на 10 години се погасяват паричните вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено. Като абсолютната 10-годишна давност не се прилага за вземания срещу ЕТ или съдружници в дружество, за непозволено увреждане, неоснователно обогатяване, издръжка, трудово възнаграждение, обезщетения по КТ и др. Важно е също, че тази аболютна давност не тече между роднини и по време на исковото производство в съда. Има и три изрични хипотези откога тече давността за заварените случаи – от деня, в който вземането е станало изискуемо; при висящо изпълнително производство – от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането.

„Проблемът с абсолютната давност е, че по всяко такова отношение има две страни – кредитор и длъжник. Кои ще са те, не знаем отнапред, длъжник може да е и шофьор на мощен джип, който ви е блъснал и ви дължи обезщетение. Затова законодателят много стесни обхвата и каза, че правилото ще важи за договори. Но те, договорите могат да бъдат развалени при неизпълнение и всеки дължи да върне обратно взетото. В този случай това се нарича неоснователно обогатяване и за него 10-годишна давност няма да има“, илюстрира ситуацията съдия Георгиев.

На въпрос за ипотечните кредити, магистратът отговори, че те обичайно са с дълъг срок и абсолютната давност ще започне да тече едва след това, като междувременно банката може да предприема различни действия, включително и да развали договора. Андрей Георгиев напомни и нещо много важно – в случая с абсолютната 10-годишна давност няма изключение от принципа, че тя не се прилага служебно от съда. То ест длъжникът изрично трябва да направи това възражение.

„За професионалните кредитори промените са заобиколими лесно, трудно ще е за частни лица, които имат вземания от други физически лица. Например по делата за делба ще има сериозен проблем при уреждането на сметките“, каза още съдията. Не е изключено да започнат и дела за отговорността на държавата.

Според юриста реалното спасение за добросъвестния длъжник е във въвеждането не на давност, а на „личния фалит“. Тогава, при ясни правила и неукриване на доходи и имущество хората без възможност да се издължат ще бъдат освобождавани от борчове, като им се гарантира и минимум, който ще остава непипнат. Тези хора ще са на светло, без притеснения, в момента длъжниците се укриват, нямат здравни и други осигуровки и т.н.

Няма европейска директива за въвеждане на абсолютната давност, има директива, предвиждаща, че при лична несъстоятелност срокът за освобождаване от задълженията е три години – тя не ни задължава, но ни казва, че можем да приемем такива правила, категоричен бе Андрей Георгиев.

„Трябва да имаме такова законодателство, което да дава сигурност и да няма хора, които вечно дължат пари. Но те трябва да са активни, да търсят правата си, да се явяват пред съда. Получаването на един документ от съда понякога е много важно, за да си упражни човек правата. Когато някой се укрива, съдът му избира служебен адвокат, но ако той изгуби делото, раноските стават много големи.

Не се крийте, търсете си правата“, прикани съдията.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.