Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Казах изборите без отлагане, в срок – 28 март!

Президентът Радев: Казах изборите без отлагане, в срок – 28 март!

Defakto.bg

Управляващите  вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор, коментира държавният глава   поредната „имитиация на реформи“ за  независимо разследване на  тази фигура

Парламентарните избори не трябва да бъдат отлагани, а да се проведат в срок, коментира президентът Румен Радев пред журналисти.  Той посочи, че срокът за това е 28 март.

Изборите трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Така че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт. Казах в срок – 28 март“, каза той.

Мандатът на настоящото 44 НС изтича в края на март. Според конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, което е до края на май. Датата за вота се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, а самата процедура се координира между отделните институции.  Към момента изглежда няма съгласие между изпълнителната и президентската и по този важен въпрос. Радев настоява изборите да не се отлагат, докато от средите на управляващата коалиция се чуват все повече гласове за протакането им, а основният аргумент е пропуски в изборното законодателство относно гласуването на хората под карантина, както и самата извънредна ситуация с коронавируса.

Държавният глава направи коментара си, след като поднесе цветя пред паметника на Никола Вапцаров в столицата по повод 111 години от рождението на поета.

Радев сериозно критикува  управляващите за идеята им Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да посочи специален прокурор, който да разследва главния.

По този повод президентът коментира,  че „управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор“.

Те ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система  от страна на управляващите издава само тяхната цел – да се бетонира статуквото. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие„, допълни Радев.

По повод другата злободневна тема – ваксинирането на гражданите срещу коронавируса, държавният глава очаквал правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от имунизацията, така и за рисковете.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: „Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече – възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина„.

„Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве“. Това обяви президентът Румен Радев пред репортери. Досега президентът коментира, че не възнамерява да отлага парламентарния вот, зарази епидемията от коронавирус и че той трябва да се проведе в срок, но не е конкретизирал дата.

Радев призова администрацията, която е отговорна за организирането и провеждането на изборите, да създаде условия за нормалното им протичане.

Относно предложените законодателни промени от ГЕРБ, свързани кой ще разследва главния прокурор, президентът коментира, че „управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор“. „Те ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система  от страна на управляващите издава само тяхната цел – да се бетонира статуквото. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие“, допълни Радев.

По повод другата злободневна тема – ваксинирането на гражданите срещу коронавируса, държавният глава очаквал правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от имунизацията, така и за рисковете.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: „Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече – възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина“.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.