Последни новини
Home / Законът / Тръгва изборът на приемник на Евгени Диков в Прокурорската колегия на ВСС

Тръгва изборът на приемник на Евгени Диков в Прокурорската колегия на ВСС

Defakto.bg

В първите месеци на 2021-а година, през март, следователите ще избират нов свой представител в Прокурорската колегия на ВСС. Той трябва да заеме мястото и да доизкара мандата на починалия Евгени Диков. Уважаваният юрист си отиде на 25 ноември. По закон следователите пряко избират един член на съвета от професионалната си квота.

Мандатът на действащия ВСС изтича през октомври 2022 г., досега съставът на Прокурорската колегия веднъж вече бе попълван – през септември Общото събрание на прокурорите в страната избра Евгени Иванов, който замести далата оставка Даниела Машева (тя стана зам.-главен прокурор).

Колегията е 11-членна, като в нея по право влиза главният прокурор, който я председателства. Останалите 10 места се разпределят поравно между парламента и професионалните квоти – НС избира петима кадровици, прокурорите – четирима, а следователите един.

В дневния ред на колегията за тази седмица е включена точка: „Заповед на главния прокурор относно свикване на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет“. По закон събранието се свиква в 7-дневен срок от предсрочното прекратяване на мандата на изборния член. То ще е на 13 и 30 март.

Изборното събрание е от две части – за изслушване на номинираните претенденти и за самия вот, които се провеждат в две последователни съботи. Право на номинации в случая ще имат всички следователи от страната. Пленумът на ВСС приема хронограма за избора, в която по дати се описват всички процедури – номинации, произнасяне по допустимост, внасяне на документи и концепции, произнасяне за етичните и професионалните качества на претендентите.

Промени в правилата на ВСС за избора на негови членове от юли тази година позволиха при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, при наличието на техническа възможност, общите събрания за изслушване да се провеждат и чрез видеоконференция. Онлайн може да се провежда и предизборната кампания на кандидатите.

В Прокурорската колегия на ВСС отдавна има и още едно вакантно място – на Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Тя обаче бе избраник от парламентарната квота, но Народното събрание явно е забравило, че трябва да направи нов избор за кадровик.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.